U SAD otvoreno u januaru 467.000 radnih mjesta

VAŠINGTON – Američko Ministarstvo rada je objavilo danas da je u januaru otvoreno 467.000 radnih mjesta u zemlji uprkos rastu zaraženih omikron sojem kovid virusa, što je daleko više od tržišnih predviđanja.

zavoda za udžbenike

Foto: Pixabay

Istovremeno, Kancelarija za statistiku tržišta rada izvijestila je da je stopa nezaposlenosti u SAD u januaru blago povećana na 4,0 odsto, prenosi CNBC.

Kompanija Dau Džons je predviđala da će broj novootvorenih radnih mjesta iznositi 150.000, a stopa nezaposlenosti 3,9 procenata.

Zapanjujuće visok podatak o zapošljavanju dolazi samo nedjelju dana nakon što je Bijela kuća upozorila da bi cifra mogla biti niska zbog pandemije, napominje CNBC.

Međutim, slučajevi zaraze kovidom na nacionalnom nivou su opali posljednjih nedjelja, pri čemu je kretanje sedmodnevnog prosjeka palo za više od 50 odsto u odnosu na vrhunac sredinom januara, dodaje američki medij.

Pored nečekivano velikog rasta zapošljavanja u januaru, u znatnoj mjeri su naviše revidirani i podaci o otvorenim radnim mjestima u prethodnim mjesecima.

Tako je podatak za decembar, sa prvobitno objavljenih 199.000 novih radnih mjesta povećan na 510.000, a pokazatelj za novembar je skočio na 647.000 sa ranije prijavljenih 249.000.

Ukupana cifra, samo za dva posljednja mjeseca 2021, povećana je za 709.000 radnih mjesta. S tim izmjenama, ukupan broj novootvorenih radnih mjesta u 2021. iznosi 6,66 miliona, što je najveće jednogodišnje povećanje u istoriji SAD-a, dodaje se u tekstu.

U januaru su snažno porasle i zarade zaposlenih, za 0,7 odsto na mjesečnom nivou, odnosno za 5,7 procenata na 12-mjesečnom. Stopa povećanja plata, međutim, i dalje zaostaje za inflacijom, koja je u decembru bila oko 7,0 odsto, zaključuje CNBC.

Rojters javlja da je dolar porastao sa dvonedjeljnog minimuma nakon što su državni podaci pokazali da je u najvećoj svjetskoj ekonomiji otvoreno mnogo više radnih mjesta nego što se očekivalo, što otvara put Federalnim rezervama za povećanje kamate u martu.

Dolarski indeks, mjera njegove vrijednosti prema korpi šest glavnih valuta, porastao je za 0,3 odsto na 95,597 poena, “odlijepivši” se sa ranijeg nivoa od 95,136 poena. Ipak, na nedjeljnom nivou dolar je prema glavnim rivalima i dalje u padu za 1,7 procenata.. Tanjug

Чланак U SAD otvoreno u januaru 467.000 radnih mjesta се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao