Njemački zastupnik Ahmetović: Izbora u BiH će biti, mogu ih finansirati i OSCE ili kanton

On je naglasio da je zabrinut situacijom u BiH jer ne postoji dogovor oko Izbornog zakona, ali da svaki dogovor mora ojačati demokratiju, a ne produbiti etničke podjele.

“Na stolu su bila pogrešna rješenja. To što mi ne dobijamo od Evropske komisije izvještaje je jako loše, kao i zatvoreni format razgovora”, smatra Ahmetović.

Dodao je da se razgovori trebaju voditi u državnim i entitetskim institucijama, te da je pogrešno što razgovorima nisu prisustvovale stranke iz Republike Srpske.

On je govorio i o dokumentu koji pripremaju njemačke vlasti, a koji će odrediti smjernice politike prema Bosni i Hercegovini.

“To je jedan dokument koji treba ići u njemački parlament koji će činiti šest tačaka, koji je sad u fazi dogovaranja između SPD-a, Zelenih i Liberala zato što i oni imaju ideju kako to oblikovati. Ja sam kazao da mi hoćemo jedan Izborni zakon koji će biti u skladu s odlukama Evropskog suda za ljudska prava. Pozicija Vlade Njemačke je jasna, ništa se nije promijenilo samo je trenutno još jasnija jer je SPD u Vladi i Zeleni imaju ministarstvo vanjskih poslova i ljudska prava su prioritet. Vlada Njemačke nije promijenila prethodni stav da bi princip legitimnog predstavljanja produbilo podjele”, smatra Ahmetović.

Dodaje da ako se dogovor za Izborni zakon ne može sada naći status quo mora ostati.

“Teško će se naći dogovor do maja. Izbori se moraju održati u oktobru ove godine, jer bi to predstavljalo propast demokratije. Nema ni u jednoj državi Evrope da se bojkotuju izbori samo zato što dva ili tri čovjeka ne mogu pronaći rješenje”, ističe Ahmetović.

Naglašava da se izbori mogu finansirati i drugim putem, naprimjer OSCE ili kanton, ako dođe do blokade unutar Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Njemačka i visoki predstavnik Christian Schmidt to otvoreno kažu”, rekao je Ahmetović.

Govorio je i o predstojećim Općim izborima u oktobru 2022. godine.

“Nadamo se da će se proevropske partije u oba entiteta naći i formirati zajedničku platformu za ulazak u EU i NATO, možda utvrditi zajedničku listu i kandidate koja bi mogla zajedno i odlučiti te izbore”, rekao je Ahmetović.

Istakao je da se danas susreo s predsjednikom Naše stranke Edinom Fortom kojeg je otvoreno podržao.

“Danas sam bio s Fortom kojeg jako cijenim. Mogu se složiti s pozicijom Naše stranke u puno tačaka”, tvrdi Ahmetović.

Ahmetović se osvrnuo i na obilježavanje godišnjice zločina na Markalama, kojoj je prisustvovao.

“To mi je bilo jako bitno i došao sam kao član SPD-a i Bundestaga, a ne kao Adis Ahmetović. Njemačka smatra da to što se desilo u BiH ne smije se više ponoviti”, rekao je Ahmetović.

Ahmetović je kazao da je u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem imao kvalitetan razgovor.

“Jasno sam kazao Vučiću i Selakoviću da je jedini put Srbije evropski te da je jako važno da bilateralna saradnja jača”, rekao je Ahmetović.

Dodao je da Srbija ima veliki potencijal i da jako dobro stoji ekonomski što je za investitore jasan znak stabilnosti.

“Svojom ekonomskom snagom Srbija ima veliku odgovornost ako govorimo o stabilnosti Zapadnog Balkana”, dodao je.

U tom kontekstu srpske vlasti su u razgovoru s Ahmetovićem istakle da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i Crne Gore, prenosi Klix.

Source: Bih