NALOŽENO PSIHIJATRIJSKO VJEŠTAČENJE: Majka dječaka koji je umro od opekotina već imala OVIH problema, prijeti joj 14 godina robije

Kako je potvrđeno u niškom OJT ona je upućena na posmatranje u specijalnu psihijatrijsku bolnicu u Gornjoj Toponici gdje će specijalisti sudske psihijatrije vještačiti njeno psihičko stanje kao i uračunljuvost u vrijeme izvršenja krivičnih djela za koja se sumnjiči. Da podsjetimo: T. S. je osumnjičena da je izvršila krivična dela zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica, nepružanje pomoći i kršenje porodičnih obaveza, prenosi Blic.

Ukoliko bude optužena za sva tri krivična djela ukupna zaprijećena kazna koja se dobija zbirom pojedinačnih sankcija iznosi 14 godina, budući da za prva dva krivična djela, za kvalifikacije koje se njoj stavljaju na teret, predviđena je maksimalna kazna od po tri a za treće osam godina zatvora. To je međutim samo teorijski, jer se shodno Krivinom zakoniku i sudskoj praksi, nikad ne izriče maksimalni zbir više kazni, već jedinstvena kazna mora biti manja od zbirnog maksimuma. Tako bi po tom scenariju, ukoliko bude i optužena i oglašena krivom za sva tri krivična djela bez olakšavajuće okolnosti, priča kazna od 13,5 godina.

– No, vrlo je moguće da osumnjičena bude optužena i za samo jedno od ova tri krivična djela, jer se ona donekle prepliću i konzumiraju, a to bi onda bilo kršenje porodičnih obaveza u slučaju kada je nastupila smrtna posljedica, za šta je zaprijećeno osam godina zatvora. Da li će biti tako ili ne, zavisi prije svega od prikupljenih dokaza koje će sud cijeniti zajedno sa svim olakšavajućim i otežavajućim okolnostima – kaže izvor “Blica” koji je dobar poznavalac pravosudnih prilika.

Na kraju, T.S. bi, mogla da izbjegne zatvorsku kaznu ako vještaci utvrde da nije bila uračunljiva u momentu izvršenja krivičnog djela.

– Ukoliko se utvrdi da u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije bila sposobna da upravlja svojim postupcima ili razumije značaj istih, njoj bi u tom slučaju bila izrečena mjera obaveznog liječenja i čuvanja i psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa iz koje bi izašla kada bi se izliječila ili se njeno stanje popravilo u značajnoj mjeri – kaže naš izvor.

Prema nezvaničnim informacijama ona se prije nekog vremena već liječila u Topionici zbog psihičkih problema pa ni ovaj scenario nije isključeno. Kako stvari sada stoje, T. S. se ponaša čudno jer se na saslušanjuu OJT branila ćutanjem, nakon čega joj je i sud odredio jednomjesečni pritvor.

Kako je “Blic” pisao, incident se desio 28. januara oko 16 sati. Majka je policiji ispričala da je dječak sam otišao u kupatilo, skinuo odjeću i pustio vrelu vodu, u momentu dok je ona hranila šestomjesečnu bebu a baba oblačila njenu petogodišnju sestru.

Dječak je nakon toga leijčen u kućnim uslovima bez odlaska na ljekarski pregled. Naime, T. S. majka dejčaka je kupila mast i gazu u apoteci a nije zatražila ljekarsku pomoć za sina iako je, dok mu je mazala mast na opekotine, primijetila da mu se na stomaku ljušti koža.

Iste noći, oko četiri sata iza ponoći, pozvala je Hitnu pomoć tek kada je primijetila da dijete ne diše, ali su ljekari mogli da konstatuju samo smrt mališana.

Majka T. S. je nakon tragičnog događaja uhapšena i osumnjičena da je izvršila krivična djela zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica, nepružanje pomoći i kršenje porodičnih obaveza. Nakon saslušanja u tužilaštvu, na kojem se branila ćutanjem, određen joj je jednomjesečni pritvor. Baba dječaka D.T. se sumnjiči za krivino djelo nepružanja pomoći a krivična prijava protiv nje podnijeta je u redovnom postupku.

Source: region