Čović i Plenković: Ozbiljno smo zabrinuti zbog izostanka dogovora o izbornoj reformi

Na sastanku je Čović upoznao Plenkovića o daljnjim aktivnostima političkih predstavnika hrvatskog naroda u BiH i djelovanju Hrvatskog narodnog sabora nakon posljednjeg kruga pregovora o reformi Izbornog zakona BiH održanim u Neumu.

Istaknuo je kako se u praksi događa da potpisnici Sporazuma iz Mostara odbijaju njegovo provođenje kao temelj za konačni dogovor. Posebno se osvrnuo na pozitivno mišljenje Venecijanske komisije o prijedlogu HNS-a BiH vezano za ograničene izmjene Ustava kojim se provode svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Dodao je da su poštujući ustavno načelo konstitutivnosti i legitimne predstavljenosti predočeni modeli koji bi eliminirali sve postojeće anomalije izbornog zakonodavstva i spriječile nastavak diskriminacije i nametanja političkih predstavnika Hrvatima kao najmalobrojnijem konstitutivnom narodu.

Plenković je kazao je da će hrvatska Vlada nastaviti aktivno djelovati i biti podrška daljnjim pregovorima političkih aktera u BiH za što žurnije postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Podsjetivši da izigravanje načela dogovorenih Dejtonsko-pariškim mirovnim sporazum hrvatski narod već godinama dovodi u nepravedan položaj, Plenković je kazao da dogovor političkih aktera treba osigurati ravnopravnost i legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u najvišim institucijama BiH.

Poručio je da je postizanje dogovora o izbornoj reformi važno za skladne odnose sva tri konstitutivna naroda te funkcionalnost i boljitak čitave BiH. Čović i Plenković izrazili su zadovoljstvo što su međunarodni predstavnici uvažili prijedloge hrvatskih predstavnika u BiH i stajališta predstavnika hrvatske Vlade kao održivog modela stabilnosti i funkcionalnosti koji bi ojačao ključne principe Dejtonskog sporazuma, a istovremeno bio u skladu s evropskim vrijednosnim sistemom.

Slijedom toga, Plenković kazao je da će nastaviti razgovore s čelnicima EU institucija i zemalja, kao i predstavnicima međunarodne zajednice o položaju hrvatskog naroda te situaciji u BiH. prneosi “Klix“.

Source: region