Selmi u grudima ostala silikonska cijev nakon operacije tumora u BiH

“Dragi prijatelji i poznanici, mislim da je bitno da svi ovo pročitate zbog vaše sigurnosti kada Vi ili neko Vaš nažalost dođe na UKC Tuzla.

Početkom 2020. godini sam otkrila okruglu tvorbu u lijevoj dojci. Odradila sam sve potrebne pretrage, između ostalih, i biopsiju koja je pokazala da se radi o dobroćudnom tumoru (fibroadenom) i sugerisano mi je da je bolje da je otklonim, na što sam pristala. Zbog pandemije to se malo odužilo, ali 29.11.2021. sam dobila termin za operaciju.

Nakon svih prikupljenih nalaza i odobrenja od strane anesteziologa, 29.11. 2021. primljena sam na Kliniku za plastičnu i maksilofacijalnu hirugiju UKC-a Tuzla. Operativni zahvat je odrađen 30.11.2021. u lokalnoj anesteziji bez ikakvih komplikacija, hvala Bogu.

Isti dan sam i puštena kući (dio otpusnog pisma na fotogafiji ispod, jer nemam ga sa sobom trenutno pa sam pronašla samo ovu fotografiju). Cijelo osoblje na ovom odjeljenju je bilo jako brižno i ljubazno, bez izuzetaka. Narednu sedmicu sam išla svakodnevno na previjanja u svoju ambulantu.

Dana 6.12.2021. godine sam došla na kontrolu kod prof. dr. sci. prim. Adija Rifatbegovića, gdje je nakon brzinskog pregleda rečeno da je sve uredu i da rana dobro izgleda. Pitala sam da li smijem putovati krajem decembra, potvrdio je da mogu bez problema. Oporavak je tekao veoma dobro, bez ikakvih bolova ili komplikacija. Rana je polako zarastala.

Dana 20.1.2022. godine primjećujem da rana na jednom dijelu nije zacijelila, što je jako čudno, jer su svi konci spali i veći dio rane je potpuno zacijelio (fotografija ispod). Pogledam malo bolje i uočim neku silikonsku traku, nakon par dodira odlučim da povučem jer izgleda jako debelo, i tada izvucem silikonsku cjevčicu od nekih cca. 10 cm iz svoje dojke (fotografija ispod). Ja nisam ni znala da je imam, očigledno niko od osoblja nije ni pridavao pažnju tome. Danas sam saznala da se to trebalo izvaditi na kontroli 6.12.2021. godine.

Ja sam to izvadila sama, danas, skoro dva mjeseca poslije. Moja sreća je što sam redovno pregledala svoju ranu i što se ništa nije inficiralo, hvala Bogu. U mom tijelu je bila silikonska cjevčica skoro dva mjeseca zbog nečijeg nemara.

Mogla sam dobili infekciju, moglo se mnogo više iskomplikovati, a rekli su mi da je sve uredu. Krajnje je vrijeme je da se ljudi počnu posvećivati svome poslu. Ako ste nezadovoljni svojim poslom ili uslovima rada, bolje napustite nego što ćete nekog pacijenata oštetiti. Ovdje se radi o ljudima i o njihovim životima. Zar treba da se desi nešto strašno da bi neko reagovao?”, napisala je Cifrić-Mujezinović. prneosi “radiosarajevo“.

Source: Bih