Beskućnik otkrio potresne činjenice sa zagrebačkih ulica: ‘Najgori su štakori, privuče ih miris znojnih nogu, a onda…’

U nastavku donosimo odgovore koje ste željeli saznati od bivšeg beskućnika Mile Mrvalja, prenosi Net.

NET.HR: Kako osoba postane beskućnik?

Mile Mrvalj: Jednostavan je način kako postati beskućnik. Puno je teže kako izaći iz beskućništva. Većina beskućnika u Hrvatskoj postane beskućnik zbog gubitka posla ili zbog kredita. Velika većina, 70 posto, postanu beskućnici uslijed gubitka posla, a oko 30 posto njih zbog kredita ili jamstva. Imao sam svoju likovnu galeriju koju sam otvorio 1997. godine. Podigao sam hipotekarni kredit za tu galeriju. Ona je bankrotirala, uzeli mi stan i tako sam postao beskućnik.

NET.HR: Jeste li bili u braku? Kako je žena reagirala?

Mile Mrvalj: Svim beskućnicima prvo se raspada obitelj. No, ne zamjeram ženi što je donijela takvu odluku. Nije obavezna sa mnom živjeti među štakorima, nije dužna sa mnom skupljati boce po kantama. Ona je zatražila svoj put i svoj život i to je to. Na kraju krajeva, to je moja galerija, ja sam podigao kredit. Ja sam napravio tu juhu i ja sam je pojeo. Ne želim tjerati nekoga da jede juhu koju sam ja napravio.

NET.HR: Zašto mnogi beskućnici teško hodaju i vuku noge?

Mile Mrvalj: Zbog štakora. Da te ne bi ugrizao štakor, moraš vezati noge. Štakor ima odličan njuh, ali nema vid. Njega privlače znojne noge pune gljivica. Beskućnici vežu noge plastičnim vrećicama. Zamislite da danima ne skidate tu obuću. Ja nosim 43 broj cipele, a nosio sam cipele 45 broj da bi mi mogla noga stati u te cipele i onda dobiješ ta razna oboljenja i teško hodaš.

NET.HR: Što je prepreka između ulice i zaposlenja?

Mile Mrvalj: Ja beskućnik, a netko me želi zaposliti. Kako da mu ja dođem na posao, a plaća će mi biti tek za mjesec dana. Kako da se zaposlim, kako da mu dolazim, kako da ispunjavam normu, kako da budem normalan i čist, uredan i u ponovnom radnom elanu tih osam sati?

Video pogledajte OVDJE.

Source: region