Klanjali na Trebeviću pa dobili kaznu zbog “nepristojnog ponašanja”

Istakao je kako su on i Semir Vatrić dobili su prekršajnu prijavu od policije Istočni Stari Grad, stanica Trebević, jer su sa djecom koju su odveli na izlet na Trebević obavljali namaz.

Objavio je šta se desilo uz dokaz o izdatom prekršajnom nalogu.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Moj prijatelj i ja i preko 20-oro djece otišli smo na zajednički izlet na Trebević. U 12h smo obavili podne namaz na javnoj površini vodeći računa da nikome pri tome ne smetamo. Nakon namaza krenuli smo kući, a dva policijska službenika su nas presrela i počela legitimisati.

Policijski službenici su izdvojili mene i mog prijatelja Semira Vatrića prof. teologije. Pitali smo zašto nas legitimišete, na sta smo dobili veoma iznanđujući i bezobrazan odgovor:” Nepristojno ponašanje – Obavljanje namaza” kao što stoji i u prekršajnom nalogu koji ćemo prikazati. Jedan od policijskih službenika je rekao da je to na njihovoj teritoriji zabranjeno.

U toku razgovora smo im saopštili da to nema osnovu i uporište u zakonu i da je to narušavanje naših osnovnih ljudskih prava.
Nakon čega su vidno zbunjeni kontaktirali komandira i obavjestili nas da im je komandir naredio da nam napišu prekršajne naloge.

Mi smo 2 sata nakon toga razgovarali i ubjeđivali policajce kako njihov postupak nije u skladi sa zakonom i da mogu snositi posljedice zbog čega su u vise navrata kontaktirali komandira i prenosili nam povratne informacije i naredbu od komandira koji je insistirao na pisanju prekršajnog naloga.

Policijski službenici koji su nas legitimisali su bili korektni prema nama i iz navedene situaije se moglo zaključiti da im je neprijatno.
Nakon sto mi je napisan prekršajni nalog u iznosu 100KM, htjeli su napisati i mom prijatelju Semiru Vatriću koji je nakon toga zahtijevao da se odmah čuje sa komandirom policije lično. Nakon što su se čuli, prilikom kontakta, Semir mu je jasno objasnio da na ovaj način uznemirava i narušava građanska, vjerska, ljudska, demokratska i moralna prava i zaprijetio je da će biti tužen, nakon čega se on vidno uznemirio i prebacio odgovornost na svoje starješine.

Nakon toga je prestao razgovor i pored toga su htjeli da napišu prekršajni nalog. I kada su htjeli da ga napišu, dobijaju poziv i naredbu da to ne rade. Nakon što su se našli u neugodnoj situaciji, pokušali su se izvući na perfidan način tj. tražili su od mene da im vratim prekršajni nalog što sam ja odbio.

Nakon 4-5 sati uznemiravanja tražili smo da nas konačno puste da idemo kući. Komandir policijske stanice Istočni Stari Grad stanično odjeljenje policije Trebević Ivetić Željko je došao lično i molio me da mu vratim nalog da ga stornira, na što ja naravno nisam pristao. Napomenuo bih da su se naša mala djeca od 6 god pa naviše za koje smo bili odgovorni, sve vrijeme smrzavala i onako jadna čekala da se mi vratimo. Zamislite samo kada se jedno dijete od 6 godina trese od zime i gladi. Zbog njihovog bespotrebnog zadržavanja, bili smo prisiljeni da se vratimo pješke jer je žičara bila zatvorena.

Nisam htio da vratim nalog ne iz ličnih razloga, nego čisto da upozorim sve one koji budu dolazili na ovo mjesto šta ih može zadesiti i ukazati na devijacije policijske stanice Trebević. U prekršajnom nalogu stoji: ” Nepristojno ponašanje (Obavljanje namaza)”, navodi se u objavi na Facebook-u. prneso “Radiosarajevo“.

Source: Bih