Dok potrošačke cijene iz dana u dan rastu: Vlasti bez rješenja, građani dišu na škrge

Poskupljenjima osnovnih životnih namirnica nema kraja. Među brojnim proizvodima koji su poskupjeli, od brašna, pekarskih proizvoda, mesa, ulja, maslaca, margarina, jogurta, novu cijenu imaju i jaja.

Tako su ona M klase sa 5,90 KM skočila na 7,25 KM, a ona s oznakom L sada se prodaju po cijeni od 8,10 KM umjesto 6,95 KM. Usto, rastu i cijene higijenskih potrepština, pa je tako posljednjih dana cijena velikog pakovanja toalet-papira sa 5,10 KM povećana na 7 KM, a ubrusa sa 2,10 na 3 KM!

Najviši nivo
I dok je rast cijena sve nepodnošljiviji građanima, koji u ovoj teškoj epidemiološkoj situaciji plaćaju i najskuplje lijekove u regionu, a inflacija doseže svoje najviše nivoe, dotle su sve glasnija pitanja zbog čega Federalna vlada ne ublažava poskupljenja i njihove posljedice.

Zlatan Vujanović, federalni ministar trgovine, podsjeća da je i dalje na snazi odluka iz aprila prošle godine o tome da marža u veleprodaji ne smije prelaziti maksimalnu visinu od šest posto, a u maloprodaji od osam posto na nabavnu cijenu. Inspekcijski organi, navodi, provode kontrolu nad formiranjem cijena i marži u FBiH.

Međutim, on ističe da je glavni faktor poskupljenja, odnosno, razlog porasta cijena činjenica da je BiH dominantno uvozno orijentirana zemlja.

– Sve ove turbulencije su posljedica svih dešavanja koja traju dvije godine i najviše su poremećaji u nabavnim lancima – kaže Vujanović.

Rad inspekcije
S druge strane, Redžo Omerbašić, predsjednik Kluba potrošača Odžak, smatra da bi inspekcije, pogotovo one lokalne, trebale više reagirati kada je riječ o kontroli cijena, počevši od ulaznih komponenti do marži.

– Niko nikog ne kontrolira. Nažalost, mlinari i pekari su podigli cijene i prije poskupljenja energenata. Tu je izostala reakcija na ulazne komponente. Cijene rapidno rastu i država i Federacija BiH moraju reagirati s interventnim uvozom jer je ovaj udar na budžete građana nepodnošljiv. Cijene su skočile od 10 do 50 posto – ističe Omerbašić.

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača „Futura“ Mostar, smatra da odluka o ograničenju marže ne daje skoro nikakve rezultate. Time se, iznosi, može procijeniti je li riječ o ostvarivanju ekstraprofita.

Izostaju reforme
– S druge strane, izostaje reforma javne uprave, ali i porezne, privredne, poljoprivredne. Jedini spas je domaća proizvodnja hrane.

Nas ništa drugo neće izvući, ni dugoročno ni kratkoročno – govori Bago.

Source: Bih