Čerkez najavio nova pravila: Vakcinisani će biti privilegovani

Čerkez navodi da će sigurno doći do novih promjena u covid pravilima u FBiH, a ona će se, prije svega vezati za naredbe pri testiranju na koronavirus.

Bit ćemo još decidniji. Antigenski testiranje će biti bitno, PCR testiranje ostaje za teže slučajeve i one koji ulaze u bolnički sektor, kao i za one koji su starije životne dobi”, pojašnjava Čerkez.

Najavljuje da će do promjena doći i kada je riječ o periodu, ali i uslovima pod kojim se ide u izolaciju.

U tom kontekstu malo će privilegovani biti oni koji imaju potpuni vakcionalni status. Potpuno vakcinisani će imati malo kraće izolacije od onih koji nisu potpuno vakcinisani. Također je važno naglasiti da će biti razlike i kada govorimo o rizičnim kontaktima. Razlika će najvjerovatnije podrazumijevati da potpuno vakcinisane osobe neće ići u izolaciju ako su bili u kontaktu sa zaraženim”, pojašnjava pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Dodaje kako će se finalna odluka znati najvjerovatnije u utorak.

Čerkez upozorava na činjenicu da epidemiološka situacija iz dana u dan postaje sve teža, dodajući kako je priliv pacijenata u bolnice veći za čak 23 posto u odnosu na samo sedmicu dana ranije.

Pretpostavka je da imamo tri do četiri puta više zaraženih nego što zvanična statistika pokazuje”, naglašava Čerkez.

Pojašnjava kako će omikron soj uskoro u BiH postati dominantan, a prva karakteristika mu je da izaziva kašalj, grlobolju i glavobolju, te napada manje pluća u odnosu na delta soj koronavirusa, prenosi N1.

Source: Bih