U prve dvije sedmice nove godine cijene nafte skočile više od 10 posto

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, četvrte zaredom, i dosegnule najviši nivo u dva i po mjeseca jer trgovci očekuju rast potražnje, dok je ponuda i dalje ograničena.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 5,4 posto, na 86,06 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 6,3 posto, na 83,82 dolara.

Skok cijena na najviše razine u dva i po mjeseca zahvaljuje se nadi trgovaca da će potražnja za naftom rasti, usporedo s rastom gospodarstava, jer širenje omikrona nije izazvalo toliko restriktivnih mjera kao prijašnje varijante koronavirusa.

Uz to, u fokusu trgovaca je manja nego što se očekivalo ponuda vodećih proizvođača iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika predvođenih Rusijom.

Članice OPEC-a proizvele su u decembru samo 70 tisuća barela dnevno više nego u studenome, a dogovor od prošlog ljeta otvorio im je prostor za povećanje za 253 tisuće barela dnevno.

Neke zemlje nisu uspjele iskoristiti dodijeljene im kvote zbog nedovoljnih ulaganja i kašnjenja s održavanjem bušotina u vrijeme pandemije covida-19, pa bi potražnja mogla nadmašiti ponudu.

Potporu cijenama pružila je i slabost dolara jer to povećava kupovnu moć vlasnika drugih valuta, a time i potražnju za naftom.

Zabrinutost za ponudu zasjenile su vijesti da Kina planira oko Lunarne nove godine provesti novu dražbu nafte iz strateških rezervi u sklopu inicijative skupine zemalja, predvođenih SAD-om, čiji je cilj obuzdavanje rasta cijena.

Američko ministarstvo energetike objavilo je prošle sedmice da je prodalo 18 milijuna barela nafte iz strateških rezervi.

Porast cijena nafte mogla bi ipak zakočiti zabrinutost za potražnju u Kini zbog širenja omikrona na gradove Dalian i Tianjin. Mnogi su gradovi, uključujući Peking, pozvali građane da ne putuju za novogodišnje praznike, koji traju od 31. januara do 6. februara.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, u prve dvije sedmice nove godine cijene su nafte skočile više od 10 posto.

akta.ba

The post U prve dvije sedmice nove godine cijene nafte skočile više od 10 posto appeared first on Portal Gračanički.ba.

Source: Vijesti bih