“BILA JE U NESVIJESTI SA OTKOPČANIM PANTALONAMA” Traumatična iskustva djevojaka nakon “spajkinga”: To više nije moje društvo, OSJEĆAJ JE UŽASAN

Bojana Kovačević napravila je stranicu “Ženska posla” kako bi delila šale i priče iz ženske svakodnevice. Šale su potisnute u drugi plan, kada je svoju ispovest podelila devojka kojoj su sipali drogu u piće. Jedna ispovest bila je dovoljna da ohrabri još dvesta devojaka da kažu da su i one bile žrtve takozvanog spajkinga.

– Krenulo je od jednog slučaja, poznanici se to dogodilo u Novom Sadu, u klubu, i kada smo to podelile na storijy, pokrenula se lavina komentara i ispovesti devojaka koje su to doživele u drugim gradovima u Srbiji – kaže Bojana Kovačević Durić.

U grupi da, ali javno se nijedna devojka nije ohrabrila da govori. Više od nedelju dana stajao je poziv ekipe RTS-a bilo kojoj od njih da se odazove i svoju priču javno ispriča. Niko se nije odazvao.

Umesto njih, o ogromnom problemu koji imaju mladi u klubovima, kafićima, diskotekama, čak i na kućnim žurkama, govore oni koji im bukvalno spasavaju živote.

– Ova supstanca je u vidu tečnosti, bez boje i mirisa. Što se tiče ukusa, teško da se može primetiti kada je dodato u piće – objašnjava Snežana Đorđević, načelnica odeljenja za toksikološku hemiju.

Simptomi su slični pijanstvu. Malaksalost, mučnina i vrtoglavica. Zato mladi često pomisle da im je loše od alkohola, pa i ne traže pomoć lekara.

Osim toga, prisustvo ove droge u krvi može se potvrditi jedino ako se analiza uradi u roku od 12 sati, što se u praksi retko događa. Ima i testova koji se kupuju u apoteci, ali oni često ne daju pravu sliku.

Pomoćnik direktora Hitne pomoći Sergej Pantić navodi da mesečno imaju oko 200 intervencija zbog trovanja alkoholom, a 10 do 20 slučajeva trovanja opijatima.

Ova droga može da dovede i do gubitka svesti, što olakšava zloupotrebu. Međutim, dovodi i do gubitka pamćenja, pa je i zbog toga silovanje teško dokazivo. Takvih slučajeva ima sve više.

Zoran Pejičić iz odeljenja za borbu protiv droga apeluje na decu da budu u poznatom i prijateljskom društvu, i da izbegavaju da piju otvorena pića.

Svedočanstva dve devojke iz grupe opominju i upozoravaju.

– I meni se to dogodilo, i to na kućnoj žurci. Tri dana nisam znala šta se dogodilo. To više nije moje društvo, niko mi nije pomogao. Osećaj je užasan – objavila je jedna devojka društvenoj mreži.

– I mojoj drugarici se dogodilo u klubu. Bila je u nesvesti sa otkopčanim pantalonama. Niko nije bio oko nje i ona se ne seća šta se dogodilo – svedoči druga devojka, prenosi blic.

Source: region