Rukometaši BiH danas protiv Švedske otvaraju Evropsko prvenstvo u rukometu

Evropsko prvenstvo u rukometu počinje danas (13. januar) i igrat će do 30. januara ove godine u Slovačkoj i Mađarskoj. Bosna i Hercegovina će po drugi put u svojoj historiji igrati na EURO i smještena je u grupu D zajedno sa Švedskom, Španijom i Češkom. Naš tim će sve utakmice u grupnoj fazi igrati u Bratislavi, a večeras od 20,30 sati u prvom kolu igra protiv Švedske

Put BiH do EURO 2022

BiH je u kvalifikacijama igrala u grupi 2 sa Njemačkom, Austrijom i Estonijom, osvojila treće mjesto sa četiri boda te kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije izborila nastup na prvenstvu.

Naš tim je u prva tri kola imao jednu pobjedu i dva poraza. Bilal Šuman je predvodio BiH na startu kvalifikacija, a pod njegovim vodstvom naš tim je pobijedio Estoniju na svom terenu, dok je poražen u gostima od Njemačke i Estonije.

Šuman je u februaru 2021. godine smijenjen, a na njegovo mjesto stigao je Ivica Obrvan. Obrvan je pobjedom protiv Austrije debitovao na klupi BiH i ispostaviće se da je trijumf njegovih izabranika od šest golova razlike (27:21) bio ključan za plasman na EURO.

BiH je do kraja kvalifikacija poražena od Njemačke i Austrije, ali uoči zadnjeg kola je bilo jasno da će kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije otići na šampionat.

Ahmetašević i Hamidović pozitivni na korona virus 

Nažalost, sa reprezentacijom nisu otputovali Admir Ahmetašević i Dino Hamidović koji su prije dva dana bili pozitivni na korona virus. Pored našeg dvojca, pozitivne nalaze su imali još i Alen Ovčina i Elmir Građan. Svi su vrijedno radili u prethodnih 20-ak dana i prava je šteta što neće biti dio tima na predstojećem Euru. Nama posebno jer su obojica naših sugrađana nažalost pozitivna i Euro će vjerovatno pratiti od kuće.

Prce, Burić i Terzić ključni igrači

Predstojeće prvenstvo bit će posljednje za Nikolu Prcea, koji će se nakon utakmica u Slovačkoj oprostiti od dresa reprezentacije. Prce je više od 16 godina igrao za BiH, nastupio na SP 2014 i EURO 2020 i godinama je bio jedan od najboljih igrača naše selekcije.

Nikola je za naš nacionalni tim zabio 439 golova za BiH u 117 utakmica i uvijek je bio ljubimac navijača.

Mnogo toga u našoj igri zavisit će upravo od Prcea, ali i ponajboljeg golmana na svijetu Benjamina Burića te iskusnog Mirsada Terzića.

Naravno, tu su i dugogodišnji reprezentativci Ivan Karačić, Dejan Malinović, Vladimir Vranješ, Senjamin Burić i Josip Perić, a svakako da je jedan od ciljeva i promocija mladih igrača koji bi u budućnosti trebali biti nova snaga naše reprezentacije.

Dodajmo i da se selektor Obrvan uoči EURO 2022 našao u problemima zbog koronavirusa, pa tako na startu prvenstva ne može računati na Admira Ahmetaševaića, Dinu Hamidovića, Alena Ovčinu te Elmira Građana (svi pozitivni na COVID-19).

Problem predstavlja i neigranje jednog od najboljih igrača Marka Panića, koji je saopštio da neće igrati za našu selekciju sve dok je selektor Ivica Obrvan.

Spisak igrača BiH

Golmani: Benjamin Burić i Nebojša Bojić;
Krila: Vlado Draganić, Enes Keškić, Ibrahim Haseljić i Luka Perić;
Bekovi: Edin Klis, Mirko Herceg, Nikola Prce, Mirsad Terzić, Josip Perić, Milan Vukšić, Ivan Karačić, Marko Lukić, Dejan Malinović;
Pivoti: Vladimir Vranješ, Senjamin Burić, Adin Faljić i Dragan Šoljić.

Raspored utakmica BiH

Bosna i Hercegovina – Švedska (13. januar, 20,30 sati / Bratislava)
Bosna i Hercegovina – Češka (15. januar, 18,00 sati / Bratislava)
Bosna i Hercegovina – Španija (17. januar, 18,00 sati / Bratislava)
Plasman u narednu fazu izborit će dvije prvoplasirane selekcije iz grupe

The post Rukometaši BiH danas protiv Švedske otvaraju Evropsko prvenstvo u rukometu appeared first on Portal Gračanički.ba.

Source: Vijesti bih