Vučić: Moramo da živimo zajedno, Priboj neće biti bez Bošnjaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u Priboju zbog niza incidenata kojim su vređani Bošnjaci, a koji su se u toj opštini na jugozapadu Srbije dogodili početkom ove godine, javlja Andolu Agency (AA).

Zbog aktuelne situacije Vučić se sastao s rukovodstvom Priboja, predstavnicima bošnjačkih stranaka koje participiraju u vlasti te predstavnicima verskih zajednica.

Kazao je i kako u Priboju boravi da bi pokušao da smiri situaciju i kaže Bošnjacima Priboja da su u Srbiji sigurni, da im on to garantuje, jer je Srbija njihova zemlja.

“Ludih glava ima puno, zato mi moramo biti ti koji će smirivati napetu situaciju. Odgovornost funkcije mi nalaže da budem oštriji prema Srbima. Ja sam Srbin, predsednik Srbije, ali ja ne mogu da zamislim Priboj bez Bošnjaka. Garantujem da Priboj neće biti bez Bošnjaka, jer imaju ista prava kao Srbi, nema jačeg, svi su jednaki pred zakonom”, izjavio je predsednik Srbije u Priboju.

Poručio je da će vinovnici incidenata u Priboju imati posla s državom i svi koji se usude da učine neko krivično delo. Naveo je da tužilaštvo radi svoj posao u slučaju pripadnika Granične policije koji su pesmama veličali genocid u Srebrenici i tako uznemirili Bošnjake koji žive u Priboju.

“Protiv njih, onih koji su pevali ‘da će Sjenica biti nova Srebrenica, a Novi Pazar novi Vukovar’ je pokrenut disciplinski postupak, oni će biti i razmešteni iz Priboja, a tužilaštvo radi svoj posao u tom slučaju. Postupak se vodi i prema onima koji su pevali ‘Božić je, pucaj u džamije’. Ljudi, da li ste normalni, smirite emocije, zar da rušite ono što godinama gradimo”, rekao je Vučić.

Kazao je da će “svi koji bi da pale, ubijaju, pucaju i kolju” završiti u zatvoru.

“Svako onaj ko misli da ugrozi nečiji život, kuću, džamiju i crkvu, imaće posla s državom koja neće imati milosti i koja će nemilosrdno delovati i ja zato molim takve ljude da ne izazivaju državu i ne proveravaju snagu države”, izjavio je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da Bošnjaci i Srbi vekovima žive u Priboju i okolini i da tako mora ostati.

“Moramo da poštujemo naše prijatelje i sunarodnike muslimane, da poštujemo džamije isto kako poštujemo manastire i crkve. Ovo je zemlja svih Bošnjaka i svakog čoveka jednako kao i naša. Ne postoji pojedinac jači od države, pred zakonom su svi jednaki bez obzira na ime”, kazao je Vučić.

Vučić je tokom sastanka u Domu kulture u Priboju razgovarao i s povratnicima Bošnjacima s teritorije Priboja. S njima je razgovarao o nastavku sprovođenja povratničkog programa te infrastrukturnim projektima, ali i o statusu Bošnjaka iz Sjeverina kao civilnim žrtvama rata.

Nakon tog sastanka predsednik Srbije otišao je i do Hasan-agine džamije u centru Priboja i okupljenim vernicima poručio da se osećaju sigurno jer im, kako je kazao, predsednik njihove države to garantuje.

O međuverskim odnosima i očuvanju mira među vernicima u Priboju, predsednik Srbije je razgovarao sa vladikom mileševskim Atanasijem i muftijom Islamske zajednice u Srbiji Mevludom ef. Dudićem. Dudić je zajedno s imamima Medžlisa Islamske zajednice Priboj zatražio pomoć i podršku Vučića za izgradnju džamije u Novom Priboju, a na šta vernici čekaju oko 30 godina.

Poseti predsednika Vučića Priboju prethodio je obilazak fabrika u Slobodnoj industrijskoj zoni, među kojima je turska kompanija “Flex Academy”, koja zapošljava gotovo 300 Pribojaca. Tom događaju prisustvovali su ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoy i generalni konzul Turske u Novom Pazaru Basar Basol.

Source: region