PLENKOVIĆ SE SASTAO S IZETBEGOVIĆEM: DOGOVORILI SMO SE DA NASTAVIMO RAZGOVORE O BIH

Plenković je rekao novinarima u Dubrovniku da je radni sastanak nastavak dijaloga. Izetbegović i Plenković posljednji put su se susreli u decembru u Sarajevu kad je hrvatski premijer boravio u službenoj posjeti BiH.

Tema je, naravno, Bosna i Hercegovina, dogovori između političkih stranaka, prije svega institucija, ključnih aktera, o reformi izbornog zakona, pripremama za izbore i jedna snažna poruka podrške BiH kada je riječ o stavu vlade RH o njenoj teritorijalnoj cjelovitosti, suverenosti i jačanju dobrosusjedskih odnosa – rekao je premijer.

Plenković: Tražimo rješenja da i Hrvati budu ravnopravan narod

Najavio je da će fokus biti “na traženju rješenja u okviru kojih će i Hrvati biti ravnopravan konstitutivan narod i na situaciju u kojoj će i načelo legitimne zastupljenosti biti reflektirano prigodom izbora članova Predsjedništva s teritorija Federacije BiH” i poručio da je to “ono na što ukazujemo godinama”.

Izetbegović je u subotu rekao da vjeruje kako postoji prostor za dogovor o izmjenama izbornog zakona u BiH na čemu inzistira HDZ BiH kako bi se zaštitila prava hrvatskog naroda.

Izbora mora biti. Ne vjerujem da će rukovodstvo HDZ-a učestvovati u nekim dramatičnim blokadama i time riskirati da se pridruži (članu predsjedništva BiH Miloradu) Dodiku na raznim ‘crnim listama’”, rekao je lider SDA. prneosi “Hayat“.

Source: Bih