Izetbegović: Stanje u BiH ove će se godine pogoršati, Dodik teži novim sukobima

U intervjuu kojega je objavo portal Faktor Izetbegović je kazao kako očekuje da će popis sankcioniranih osoba biti proširen te kako će obuhvatiti široki krug ljudi bliskih Dodiku da bi se postigao očekivani učinak.

Suprostavljanje Zapadu
Američko Ministarstvo financija i State Department su ranije ove sedmice objavili kako su uveli sankcije članu Predsjedništva BiH Dodiku zbog umiješanosti u korupciju te narušavanja stabilnosti BiH. Osim Dodika sankcioniran je i njegov pravni savjetnik Milan Tegeltija te njegova supruga Tijana a zbog korupcije je kažnjen i bivši član SDA Mirsad Kukić, lokalni moćnik iz Banovića kod Tuzle koji je tamo formirao svoju stranku a ona je sada članica vladajuće koalicije u Tuzlanskoj županiji.

Poznavajući Dodika “poznatog po svom inatu i drskosti”, kazao je Izetbegović, sigurno je kako će se on suprotstaviti Zapadu i dodatno radikalizirati odnose i situaciju što mora rezultirati još odlučnijim koracima SAD-a, Velike Britanije i zemalja EU-a.

“Sankcije će se pojačavati dok ne postignu efekt. Ne vjerujem da će taj proces donijeti brze rezultate. Ova godina, izborna, proći će u dramatičnoj borbi Dodikove strane s međunarodnom zajednicom i institucijama BiH, na prvom mjestu pravosuđem”, kazao je Izetbegović.

Source: Bih