Gračanlija Muhamed Duraković dobitnik priznanja Vlade Federacije BiH

Ovo je priča o našem sugrađaninu, Muhamedu Durakoviću, koji je student prve godine elektrotehničkog fakultet u Sarajevu.

Muhamed Duraković završio je osnovnu školu u Malešićima, kao odličan učenik, a u kojoj se kao osnovac istaknuo u oblastima prirodnih nauka (fizika i matematika), iz kojih se takmičio, a posebno se istaknuo  iz oblasti fizike. Od samog susreta sa fizikom, tačnije od osmog razreda, aktivno se priključuje dodatnoj, odnosno pripremnoj nastavi za takmičenje, te ostvaruje zapažene rezultate i dolazi do Federalnog nivoa. Također i kroz deveti razred postiže ponovo iste rezultate i nakon završetka osnovne škole, upisuje se u JU MSŠ „Gračanica“ , kao Tehničar elektroenergetike GTZ.

U srednjoj školi aktivno daje doprinos u radu vijeća učenika, te odmah u prvom razredu, kao član vijeća učenika učestvuje u javnoj debati sa ambasadorima Evropske Unije u sklopu projekta „Lokalna zajednica preuzima incijativu“.  Nastavlja ponovo da se takmiči iz matematike, zatim fizike iz koje je ponovo dolazio do Federalnog nivoa, a u četvrtom razredu se takmičio i na državnoj olimpijadi iz fizike. Učestvuje u raznim naučno istraživačkim seminarima (Ljetna škola fizike, Naučni Italijanski dan istraživača, vježbe na PMF-u u Tuzli, razne radionice sa srednjoškolcima…).

Na završetku biva nagrađen priznanjem učenika generacije u JU MSŠ „Gračanica“, zatim priznanjem gradonačelnika grada Gračanica, Medžlisa Islamske zajednice Gračanica, svoje Mjesne Zajednice Malešići, a na kraju i svog matičnog Džemata „Golaći“.

Nakon završetka ciklusa srednjoškolskog obrazovanja, upisuje elektrotehnički fakultet u Sarajevu. Nedavno je prošao kroz još jedan ciklus edukacije, o poduzetništvu pod nazivom „Um na um, naumiti“ koja je imala za cilj da buduće inžinjere osvijesti i da ih potakne da sutra oni osnuju neku svoju kompaniju i dadnu doprinos cijeloj zajednici.

I za kraj, da istaknemo posebno priznanje koje je Muhamed Duraković dobio, to jest priznanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za odlične postignute rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Ovo priznanje dodjeljuje već 15 godina i dobije ga svega 30 najboljih srednjoškolaca, također i osnovaca sa područja Federacije Bosne i Hercegovine.

The post Gračanlija Muhamed Duraković dobitnik priznanja Vlade Federacije BiH appeared first on Portal Gračanički.ba.

Source: Vijesti bih