Apel građanima na odgovornu proslavu novogodišnjih praznika

Sa predstojećim novogodišnjim praznicima, treba imati na umu mjere opreza koje se tiču korištenja pirotehničkih sredstava. Kako bi upotrebu ovakvih sredstava sveli na najmanju moguću mjeru i osigurali nesmetano obilježavanje praznika, policijski službenici će preduzimati mjere na sprječavanju, otkrivanju i identifikaciji osoba koja prodaju ili pale pirotehnička sredstva, odnosno svojim radnjama remete mir ili ugrožavaju sigurnosti građana.

„Ovom prilikom želimo apelovati na naše sugrađane, pored toga što neovlaštena upotreba i prodaja, i korištenje pirotehničkih sredstava, predstavlja prekršaj po zakonu javnom redu i miru, može doći do teških posljedica, odnosno može doći do teških tjelesnih povreda, pa shodno tome Uprava policije apeluje na sve sugrađane da se suzdrže od korištenja pirotehničkih sredstava, odnosno da na odgovoran način proslavimo predstojeće praznike“, poručila je Amra Kapidžić, glasogovornica Uprave policije TK.

Opasnost pirotehničkih sredstava varira od vrste do vrste, a ukoliko je riječ o vatrometu koji cilja u zrak, postoji šansa da će promjeniti smjer i ugroziti nečiju sigurnost. Nisu rijetki ni slučajevi povrede od nepravilnog korištenja tzv. malih petardi, stoga iz Uprave policije upozoravaju građane da se suzdrže od upotrebe pirotehnike, te dodaju da će svako neadekvatno korištenje biti propisno kažnjeno.

„Kada govorimo o nelegalnom korištenju pirotehničkih sredstava, shodno zakonu o javnom redu i miru, propisana je novčana sankcija u rasponu od 150 do 1500 KM. Ovom prilikom posebno želim skrenuti pažnju roditeljima – ukoliko djeca koriste neadekvatno, načinom rukovanja, pirotehnička sredstva mogu dovesti do samopovređivanja, odnosno povređivanja drugih lica.“, podsjeća Amra.

Osim toga, petarde mogu ozbiljno uznemiriti djecu, naročito onu iz autističnog spektra zbog čega je putem društvenih mreža i medija pokrenuto nekoliko akcija kojima se apeluje na građane da ne koriste pirotehnička sredstva. Jednak učinak petarde mogu imati i na osobe koje su preživjele rat, odnosno osobe koje pate od posljedica PTSP –a, a unose nemir i u porodice koje imaju kućne ljubimce kod kojih strah prouzrokovan ovim zvukom može izazvati nekontrolisane reakcije.

Source: STUDIO D TK