Vlada Tuzlanskog kantona podržala radnike Zaharexa

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić primio je danas Mirnesa Mehmedovića, direktora kompanije Zaharex d.o.o Srebrenik koja je nedavno pretrpjela velike štete zbog požara. Vlada TK je na posljednjoj sjednici imajući razumijevanje za poslovanje firmi u poteškoćama odobrila je 93.000 KM kompaniji Zaharex u svrhu refundacije minimalne bruto plate za oktobar, novembar i decembar ove godine, za 52 radnika zaposlena u proizvodnom pogonu koji je uništen u požaru 13. oktobra 2021. godine. 

– Refundirali smo minimalne bruto plate za 52 radnika koja su bila zaposlena u pogonu koji je stradao u požaru. Time smo ispunili obećanje koje smo dali neposredno nakon požara, budući da smo nakon te nesretne situacije odmah posjetili Zaharex, te izrazili spremnost za razumijevanje situacije u kojoj se ova firma nalazi – kazao je Premijer TK Kadrija Hodžić rekao je da na ovaj način Vlada TK pokazuje da ima razumijevanja za poteškoće privrede, koja će i u narednom periodu biti u fokusu djelovanja kantonalne vlade. 

Direktor kompanije Zaharex Mirnes Mehmedović, zahvalio se Vladi TK i premijeru Hodžiću na nesebičnoj pomoći, podsjetivši da su članovi Vlade TK dan nakon požara posjetili tu kompaniju i iskazali razumijevanje. – Vrlo brzo nakon toga Vlada TK je reagovala i uplaćena su nam sredstva u vidu sufinansiranja minimalnih plata i doprinosa, to su za nas veoma značajna sredstva u ovom momentu – dodao je Mehmedović. 

Zbog uništenih proizvodnih pogona i prestanka rada proizvodnje u kompaniji Zaharex koja upošljava 151 radnika, pojavio se problem zadržavanja 52 radnika koji su radili u tim pogonima. S ciljem podrške očuvanju radnih mjesta Vlada TK je odlučila podržati kompaniju Zaharex, te im dati podstrek za što bržu ponovnu uspostavu proizvodnje u pogonima, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

Source: STUDIO D TK