čet. jul 25th, 2024

METEOROLOG OBJAVIO DETALJNU VREMENSKU PROGNOZU: Evo kakvo nas vrijeme čeka za NOVU GODINU I KAKAV ĆE BITI JANUAR

Meteorolog Marko Čubrilo je na svom Fejsbuk profilu objavio najnoviju vremensku prognozu i najavio da nas narednih dana očekuje uglavnom suho, ali hladno vrijeme.

“U utorak i srijedu promenljivo oblačno uz sunčane intervale, suvo ali hladno. Jutarnji minimum od -7 do -2, na planinama koje su pokrivene snijegom i do – 17 stepeni Celzijusa. Tokom dana maksimum od -1 ponegde na istoku regiona do oko +6 na zapadu i jugozapadu”, napisao je Čubrilo i dodao:

“Od četvrtka počinje promjena sinoptike koja nas uvodi u period osjetno toplijeg vremena. Sa razvijanjem jake anticiklonalne blokade daleko na severu u prostoru od Grenlanda do Islanda hladan prodor kreće preko Skandinavije, zapadne Evrope i Velike Britranije do zapadnog Atlantika gdje uslovljava seriju jakih ciklogneza. U toplim sektorima tih ciklona istočno od Alpa strujaće osjetno topliji vazduh sa jugozapada.

On navodi i da će se sneg otapati i na najvišim planinama.

“Kao posljedica toga već u četvrtak uz okretanje vetra na južne smjerove malo toplije, od petka osjetno toplije uz pojačan južni vetar, povremenu kišu, a duž Jadrana biće i uslova za grmljavinske pljuskove. Uz osetno otopljenje snježna granica vrlo visoko i snijeg će se otapati i na najvišim planinama. Usljed otapanja snijega i kiše koja se očekuje od petka, moguća je opasnost od lokalnih bujica i poplava. Količine kiše koje se očekuju od petka do utorka sledeće nedelje još nisu sasvim jasne, ali postoji vjerovatnoća da priobalni dio Jadrana i dinarski sistem planina akumulira od 80 do 200 mm taloga, što bi u kombinaciji sa naglim topljenjem snega ispod 1.000 metara nadmorske visine uslovilo opasnost od pojave lokalnih bujica i poplava. Jutnjih mrazeva tih dana neće biti, dok će se dnevni maksimum kretati od +7 do +14, a ponegde na jugu i oko +17 stepeni Celzijusa”, najavio je meteorolog.

Takođe najavljuje da trenutno oba modela oko 29.12 simuliraju premještanje hladnog fronta uz sekundrnu ciklognezu što bi nam osim jačeg zahlađenja donijelo prolazan snijeg vjerovatno i u nizije, dok bi planine brzo vratile snježni pokrivač.

“Razvoj sinoptike pred sam kraj ove i početak sljedeće glodine još nije jasan ali ima dosta indicija da u tom periodu treba očekivati zaokret ka osjetno hladnijoj sinoptici, na šta trenutno upućuju i dugoročni proračuni velikog dijela prognostičkih modela (GFS, ECMWF, GEM, BCC) koji imaju signal za hladan i snježan januar. Narednih nekoliko dana još zimsko vrijeme, a Božić po gregorijanskom kalendaru protiče u znaku južine i povremene kiše”, zaključio je Čubrilo. prneosi “Novi”.

Source: Bih

Povezano