U Kantonu Sarajevo 57 novih slučajeva zaraže koronavirusom, preminule tri osobe

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 57 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 487 uzoraka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavile su se 124 osobe.

Tri pacijenta su, nažalost, preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 101 pacijent, od kojih je 97 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 74,26 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 52 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 49. Na respiratoru je pet osoba, 15 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju šest pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.448 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji
je trenutno 2.010 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 69.509 osoba zaraženih koronavirusom, dok su 66.432 izliječene.

“U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 111, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 184”, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 165 pacijenata, od kojih su dva transportovana na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 528 PCR briseva.

Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 221 poziv, a obavljeno je i 160 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Od početka decembra do danas aplicirano je ukupno 9.770 doza vakcina protiv koronavirusa.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, piše Federalna.

Source: Bih