Osumnjičeni za ubistvo Ramića: Adel Kabaš više puta osuđivan, kaznu zatvora zamijenio radom za opšte dobro

Adel Kabaš, osumnjičeni za ubistvo Mehmeda Meše Ramića koje se desilo prije sedam dana u sarajevskom naselju Pofalići, dva puta je bio osuđivan zbog počinjenih više krivičnih djela, saznaje portal “Avaza”.

Kabaš zvani Dasta nakon pucnjave na Pofalićima istu noć, uz pomoć uhapšenih i pritvorenih Edvina Imamovića i Igora Zuke pobjegao u Crnu Goru, nakon čega je Kantonalni sud u Sarajevu, na prijedlog Tužilaštva KS za njim raspisao potjernicu.

No Kabaš je prema informacijama “Avaza” dva puta osuđivan za teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i izazivanje opće opasnosti.

On je presudom Općinskog suda u Sarajevu broj: 65 0 K 200660 11 K osuđen 23.januara ove godine za krivično djelo iz člana 328. stav 1. u vezi člana 323 stav KZ FBiH kaznom zatvora od sedam mjeseci.

Istom presudom predložena je i sigurnosna mjera oduzimanja predmeta.

Kabaš je i osuđivan i 2018.godine. Prema presudi Općinskog suda u Sarajevu broj 65 0 675973 17 K od 27.novembra 2018.godine, Kabaš je osuđen za krivično djelo iz člana 323. stav 3. u vezi stava 1. član 362.stav 2 u vezi stava 1 KZ FBiH i član 52.stav 1 tačka a ZONDINOM-a, na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana. No, ova kazna je zamjenjena radom za opšte dobro na slobodo u trajanju od 90 dana.

Naime, u Krivičnom zakonu ederacije u članu 44 .stoji:

“Odluka da se kazna zatvora zamijeni radom za opće dobro na slobodi zasniva se na ocjeni da, uzimajući u obzir sve okolnosti koje određuju vrstu i mjeru kazne, izvršenje kazne zatvora ne bi bilo prijeko potrebno za ostvarenje svrhe kažnjavanja, ali istovremeno uvjetna kazna ne bi bila dovoljna za postizanje opće svrhe krivičnopravnih sankcija”

Source: Bih