NEOČEKIVANO TOPLO ZA OVO DOBA GODINE: EVO KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE NAREDNIH DANA

Početak sljedeće sedmice u znaku još jednog prodora hladnog zraka sa sjevera, a već od srijede ide osjetnije zatopljenje sa zapada uz izraženiju južinu.

U nedjelju će se nad zapad Rusije sa sjevera spusiti i dodatno produbiti jak ciklon koji će usloviti spuštanje izuzetno hladnog zraka sa sjevera nad istok i jugoistok Europe. Od noći na ponedjeljak taj hladni zrak u blažem obliku će stići i do nas uz lokalno i povremeno uglavnom tokom dana pojačan sjeverac te niske temperature koje na očekuju na početku sljedeće sedmice, u ponedjeljak i utorak. Vrijeme umjereno do pretežno oblačno, najviše oblačnosti nad istočnim i centralnim dijelovima Bosne gdje lokalno može biti i pokoja pahulja snijega.

Ono što se najviše ističe na početku sedmice je da nas u periodu od nedjelje do srijede očekuju mrazna jutra usljed vedrijeg vremena. Jutarnje temperature u tom periodu većinom -8 do -1°C, s tim da bi se u srijedu ujutro lokalno u nižim krajevima temperatura spustila i do -13°C. U planinskim krajevima -13 do -6°C, u srijedu ujutro moguće i do blizu -20°C. Dnevna temperatura u ovom periodu -2 do 6°C, na jugu do 10°C, s tim da će u nedjelju biti nešto toplije prije dolaska hladnog zraka sa sjevera.

Nakon hladnog početka sedmice, slijedi osjetno zatopljenje uz južinu

Glavnina hladnog zraka će se zadržati istočnije od nas, dok će sa zapada odnosno jugozapada Europe prema našim krajevima postepeno prodirati topliji zrak koji nam stiže od srijede, osjetnije od četvrtka.

U drugom dijelu sljedeće sedmice, od četvrtka, posve drugačija situacija uz osjetno toplija jutra/noći i toplije dane. Jugo će krajem sedmice jačati i za vikend puhati većinom umjren do na udare jak. Vrijeme umjereno do pretežno oblačno, oblačnije u Hercegovini i na zapadu Bosne gdje će biti povremeno kiše, a više sunčanog vremena na sjeveru i sjeveroistoku gdje će biti ujedno i najtoplije.

Dnevna temperatura za vikend u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima Bosne moguće da će rasti i do 15°C. Toplo će biti i na planinama uz topljenje snijega, piše bhmeteo.ba.

Još jedan katolički Božić, koji je u narednu subotu(25.12.), uz južinu i lokalno kišu, bez snijega. A toplije vrijeme uz lokalne padavine bi se moglo zadržati do kraja ovog mjeseca, odnosno godine. prenosi “Hayat“.

Source: Bih