U Srbiju iz SAD-a stigao lijek protiv koronavirusa

“Novi lijek protiv korone stigao je u Srbiju! Kupljen je u SAD, a u Evropi su ga, uz Srbiju, nabavili samo Danska, Litvanija i Slovenija. Životi i zdravlje ljudi nemaju cijenu!”, poručio je Aleksandar Vučić u videu objavljenom na stranici budućnostsrbijeav.

On je kazao da se radi o tabletama i da je jedna kutija dovoljna za pacijenta.

“Nabavili smo ih za 11.500 pacijenata, biće za 50.000 pacijentata. Odnosi se na ljude koji reaguju u prvih pet dana pozitivnosti na koronavirus. Obično su najugroženiji gojazniji, oni koji boluju od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Spasava živote, spriječava smrtnost u ogromnom procentu”, kazao je Vučić.

Dodaje da istovremeno od Pfizera očekuju lijekove u prvom kvartalu sljedeće godine.

“Proizvođač je američki MSD i ponosan sam na činjenicu što još samo u Danskoj, Litvaniji i Sloveniji ima ovaj lijek”, poručio je Vučić.

Kompanija MSD Srbija saopštila je sredinom oktobra da je sa Vladom potpisala sporazum o nabavci lijeka „molnupiravir“, oralne antivirusne terapije za liječenje blage i umjerene infekcije izazvane virusom SARS–COV-2 kod odraslih i navela da će, ako bude odobren, lijek obezbijediti ranu terapiju 50.000 pacijenata. prneosi “N1“.

Source: region