Irnes Korugić mora u zatvor 4 mjeseca zbog 5 metara drva, živi pod kirijom, a ima i kredit

Ne mogu da vjerujem, je li ovo moguće.

To su riječi 27-godišnjeg Irnesa Korugića iz Donjeg Vakufa, koji je dobio sudsku presudu prema kojoj mora četiri mjeseca u zatvor zbog sječe šume gdje mu se na teret stavlja krađa šume 5 metara kubnih.

Kako je za portal “Avaza” rekao ni on ni supruga ne rade.

Presuda je donesena 10. decembra, dok se to desilo u avgustu 2019. godine.

Videosnimak na kojem Korugić govori o svemu tome što se desilo objavljen je na YouTube kanalu Srednja Bosna Danas, a na kojem Irnes govori kako bi mu 4 mjeseca u zatvoru otežala život, jer se snalazio za posao na dnevnicu i zarađujući za život od prodaje drva.

On je rekao da je isjekao sam drva koliko može stati u automobil Golf II odnosno oko pola metra kako on ističe, dok mu se na teret stavlja više.

Presuda Irnesu Korugiću

– Gdje će u moje auto stati više. Ne vozim ja šlepera – kaže Korugić za “Avaz”.

Kaže da će pokušati traži uvjetnu kaznu. On je više puta osuđivan zbog šumske krađe, uvijek na uvjetnu ili novčanu kaznu, ali je iznova to radio jer nije znao kako drugačije da preživi.

– Tražim posao, ali kada mi čovjek kaže da će plata biti 450 KM, a samo jedna nedjelja slobodna u mjesecu. To je mizerno, trebam se hraniti. Samo da dobijem uvjetnu kaznu, da ne budem u zatvoru. Tek sam se oženio, a da idem u zatvor. I ona šuti, šta će. Ne znamo ni sami šta ćemo i kako ćemo. Ne radi ni ona – kazao je Korugić.

Source: Bih