Stižu snijeg i minusi: Meteorolozi objavili prognozu do ponedjeljka

Temperature zraka u 7 sati (°C): Bjelašnica -2; Bihać, Gradačac 1; Banja Luka, Sokolac, Zenica 2; Prijedor 3; Sanski Most 5; Bugojno, Doboj, Ivan-sedlo, Sarajevo 6; Drvar, Tuzla 7; Jajce, Livno 8; Grude 9; Trebinje 10; Mostar 11; Neum 12; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 924 hPa, za 20 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Bioprognoza: Biometeorološka prognoza je loša. Usljed prolaska ciklone iznad Bosne i Hercegovine, kod osjetljivih osoba će se postepeno pojačavati tegobe vezane uz njihove bolesti. Moguće su reakcije poput promjene raspoloženja, dekoncentracije, glavobolje, malaksalosti, nesanice. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima. Opšta slika dodatno će se remetiti povremenim udarima juga, većim dijelom dana će biti lošija u Hercegovini, centralnoj i jugozapadnoj Bosni, a sa poslijepodnevnim i noćnim satima pogoršaće se u cijeloj zemlji.

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom. Intenzivnije padavine u Hercegovini, centralnoj i zapadnoj Bosni. Vjetar slab do umjeren na sjeveru Bosne sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni. Dnevna temperatura od 3 do 9, na jugu do 12 °C. U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Dnevna temperatura oko 5 °C.

U petak pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovin, u nižim područjima jugozapadne Bosne kiša a u višim susnježica i snijeg. U ranim jutarnjim satima slab snijeg je moguć ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne. Poslije podne u Bosni djelimično razvedravanje. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od -3 do 2, na jugu do 7, a dnevna od 1 do 5, na jugu do 8 °C.

U subotu oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovni i na krajnjem sjeveru Bosne, a u ostatku Bosne susnježica i snijeg. Više padavine u centralnim, istočnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura od -4 do 1, na jugu od 2 do 6, a dnevna od 0 do 4, na jugu do 8 °C.

U nedjelju pretežno oblačno vrijeme sa snijegom u većem dijelu Bosne. Jutarnja temperatura od -4 do 1, na jugu do 4, a dnevna od -2 do 4, na jugu do 8 °C.

U ponedjeljak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Hercegovini pretežno sunčano. Povremeno slab snijeg je moguć u centralnim i istočnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura od -5 do 1, na jugu do 3, a dnevna od 0 do 4, na jugu do 8 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod. prneosi “Radiosarajevo“.

Source: Bih