SIPA uhapsila dvije osobe – sumnja se da su strijeljali Bošnjake u Lješevu 1992.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, zločin je počinjen na području mjesta Lješevo u općini Ilijaš, u mjesecu junu 1992. godine.

Istraga se odnosi na zločin odvođenja i ubistva 22 civila bošnjačke nacionalnosti iz Lješeva, među kojima je bilo žena i osoba starije životne dobi, koji su strijeljani i ubijeni, a među kojima je bilo više članova obitelji Avdukić, Fazlić i Masnopita.

Osumnjičeni koji su uhapšeni terete se da su izravni izvršitelji, koji su osobno sudjelovali u odvođenju i ubistvu žrtava.

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužitelj odučit će o daljim aktivnostima u predmetu.

Inače, u Lješevu, civile su 5. juna 1992. godine strijeljali srpski vojnici, uglavnom komšije, a potom ih, nekoliko dana kasnije, sahranili u masovnu grobnicu na mjesnom mezarju.

Ubijeni su: Ćamil i Izet Avdukić, Suljo, Munira, Hasan, Arif, Meho, Safet, Ibrahim, Huso i Amir Fazlić, Husnija, Mujo, Jasmin, Mensud, Fadil, Mehmed i Munir Masnopita, Arif Omanović, Zubejda Suljić, Nijaz Nuhić i Asim Karavdić.

Kako se ranije pisalo na stranici Veterani.ba, kao odgovorne za ove zločine sumnjalo se na tadašnjeg predsjednika općine Ilijaš Ratka Adžića i Vasketa Vidovića – četničkog vojvodu, koji je sa svojom jedinicom navodno i počinio ovaj stravičan zločin.

Vidović je jedan od predvodnika zločina nad Bošnjacima na području općina Ilijaš i Vogošća, tokom 1992. i 1993.godine. Vaske je bio blizak Šešeljev saradnik još od rata u Hrvatskoj, a 20. maja 1994. godine Šešelj ga je u Knežini proglasio četničkim vojvodom za ‘podvige’ na području Ilijaša, Nišićke visoravni i Vogošće.

“Tokom rata je bio prepoznatljiv po tome što je vozio džip sa zastavom, na čiju haubu je pričvrstio lobanju Bošnjaka, kojeg je ubio prilikom napada na selo Crnu Rijeku na Nišićkoj visoravni, na koju je stavio plavu kacigu UNPROFORA. Po završetku agresije na BiH, Vidović je pobjegao u Zemun, gdje je uz Brneta Gavrilovića bio lični Šešeljev tjelohranitelj”, pišu Veterani.

Još uvijek nije poznato koga je danas uhapsila SIPA zbog počinjenja ovih zločina. prneosi “Radiosarajevo“.

Source: Bih