Mehmedović zatražio izuzeće Palmera, Sattlera i Eichhorst iz pregovora o krizi u BiH

Mehmedović nije jedini koji je tražio izuzeće Američkog predstavnika za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Prije njega to je zatražila i ugledna bh. novinarka, Envera Selimović.

Mehmedovićevu poruku bh. liderima prenosimo u cjelosti:

Bosanske snage moraju pokrenuti peticiju za isključenje Palmera, Sattlera i Eichhorst iz pregovora, zbog pristrasnosti!

Dio EU nam je preko Webera poslao signal. Na nama je da ga iskoristimo. Čini se da su Escobar i Weber odigrali dobru partiju.

Weber (citat): „Međunarodni igrači su antizapadni i potpuno su se oteli kontroli. Eichhorst i Sattler potpuno vode svoju privatnu politiku u odnosu na prethodnike“, smatra sagovornik N1.

Osvrćući se na angažman američkog izaslanika Matthewa Palmera, Weber kaže da on nastavlja Trampovu politiku. Cijeli projekat se, tvrdi Weber, pretvorio u lični projekat, kome se niko u, kako navodi, State Departmentu ne protivi.

„Gospodin Palmer vodi privatnu politiku kojoj je krajnji cilj neki prljavi deal“, zaključuje Weber.

Escobar je možda zadao snažan udarac onima koji su požurili da izbornim zakonom kao ispunjenjem Čovićevih ciljeva.

Rekao je da se ništa ne mora postići do kraja godine i da samo gubimo vrijeme. To je snažan udarac Palmeru i Čoviću.

Escobar je rekao ključnu stvar ali nije rekao suštinu: Susjedi BiH brže rastu i da “gubimo vrijeme”. Zato sto mi imamo Dayton za vratom. Dayton je oružje koje je dato našim susjedima da nas ekstremno usporava.

Preko Daytona, Srbija i Hrvatska su garanti da nam se otme državnost tla, zraka, šume … rijeka, hidro i drugih potencijala. Od Buškog jezera do imovine BiH u Hrvatskoj do HE Buk Bijela …Usporava nas Dayton.

I u ovim pregovorima gubimo vrijeme. Escobar je valjda toga svjestan. Mislim da je pomrsio Palmeru konce kad je odgovorio na pitanje koje se indirektno odnosilo na izmjene izbornog zakona”, navodi se. prenosi “Radiosarajevo“.

Source: Bih