Srebrenička udruženja poručila: U srcu Evrope traže ukidanje zakona koji zabranjuje negiranje haških presuda, zaustavite to

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa pozvali su međunarodne zvaničnike da reagiraju i zaustave pokušaj rušenja Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida.

Oni su se u pismu obratili predstavnicima Ujedinjenih Nacija, Evropske unije, Predstavnicima ICTY /MICT, javnim ličnostima, međunarodnim ekspertima, profesorima, akademicima, predstavnicima NVO-a, novinarima, tužiocima, sudijama, advokatima iz cijelog svijeta, regije i BiH, te svjedocima i žrtvama, kao i učesnicima konferencija.

Međunarodne presude
– Još jednom se zahvaljujemo na vašem nemjerljivom doprinosu koji ste dali učestvujući na našim konferencijama, a posebno na doprinosu da se u BiH i svijetu osujeti i zaustavi negiranje genocida i holokausta, a posebno negiranje nasljeđa i presuda međunarodnih sudova. Na posljednjoj konferenciji učesnik konferencije gospodin Valentin Incko (bivši visoki predstavnik u BiH) je javno obećao da će nametnuti zakon zbog toga što srpski i hrvatski zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH odbijaju glasanje za predloženi zakon kojim bi se zabranilo negiranje međunarodnih presuda kojima je ustanovljen zločin genocida i holokausta i zločin protiv čovječnosti – navodi se u pismu.

Napominju da je Incko 23. jula ove godine, pred napuštanje svoje pozicije, pravno reagirao te da je donio Odluku i nametnuo odredbe kojim se negiranje genocida i holokausta, ali i drugih zločina zabranjuje i sankcionira.

Potom su pobrojani članovi parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog i hrvatskog naroda koji su glasali za ukidanje ovog zakona, a među njima su Dušanka Majkić, Mladen Bosić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović i Nikola Špirić kao delegati iz srpskog naroda (SNSD i SDS), te delegati iz hrvatskog naroda (HDZ) Dragan Čović, Lidija Bradara i Marina Pendeš.

Negatori nasljeđa
– Podsjećamo vas na tačku 3 odluke Valentina Incka, visokog Predstavnika u BiH:

3) Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. avgusta 1945. ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Pobrojani članovi Doma Naroda BiH i politika koje predstavljaju su poznati negatori nasljeđa ICTY iz Haga, ali da su i negatori nasljeđa sudova nastalih na povelji vojnog suda i londonskog sporazuma, odnosno nirnberških presuda, to nismo znali.

Zbog toga vas obavještavamo, s molbom da reagirate u skladu sa vašim mogućnostima i proširite informacije u svijetu da se u srcu Evrope traži ukidanje zakona koji zabranjuje negiranje haških i nirnberških presuda. Navedene politike koje traže ukidanje zakona su iskoristile nametanje “Inckovog zakona“ kao povod da naprave najveću krizu u BiH od Dejtonskog sporazuma s mogućnošću ponovnog ataka na suverenitet BiH. Molimo vas i da razmislite da li bi se u cilju prevencije, UN sudu MICT nasljedniku ICTY , trebale vratiti ovlasti za podizanje optužnica koje su ukinute 2004 godine.

Želimo vam dobro zdravlje, zaštitu od opasnog virusa i da se uskoro ponovo vidimo u BiH slobodnoj od negatora genocida i holokausta – zaključuje se u pismu.

Source: Bih