Vranić o smrti djevojčice Džene: “Molim da se ne crtaju mete na čelo mojih kolega”

Haris Vranić, ministar zdravstva KS napomenuo je kako ordinacije ne mogu da “održe bilo kakve zahvate u općoj anesteziji, već samo poliklinike”.

“Ovaj slučaj je pokazao koliko je naš sistem nakaradno ustrojen i mora se hitno revidirati, bez obzira koliko bolno bilo – neki potezi koji će se moraju napraviti u javnom i privatnom sektoru”, napomenuo je Vranić te dodao:

“Ministarstvo je, da tako kažem, osakaćeno jer nema mehanizma prisile niti mogućnosti kazne jer je 2008./2009. godine skupštinska većina donijela odluku da se izuzme inspekcija iz Ministarstva zdravstva.. da se ne ubi vršio utjecaj od ministra na inspekciju. To se, za mene lično, pokazuje lično neefikasno”.

Napomenuo je kako je nalaz obdukcije u nadležnosti Tužilaštva KS te da ga on nema.

“Ako bude bilo rasprave, molim da se držimo diginiteta jer ne znam da li imamo saglasnost roditelja da raspravljamo o smrti djeteta. Ne želim da se pretvori u politikanstvo, na toj smrti da se ubiru politički poeni već da prepustimo organima, ako je bilo propusta ili krivične odgovornosti, da urade sve što je u njihovoj moći i poduzmu sanakcije. Ali, prije toga molim da se ne crtaju mete na moje kolege koje su učestvovale u tom nemilom događaju, bar ovu dvojicu s kojim sam cijeli život radio. Da li su greške napravljene, to će utvrditi Tužilaštvo. Ne bih želio da se crtaju mete prije pravnog zaključka”, napomenuo je ministar Vranić.

Također je poručio kako se prvi put pravi registar opreme i kadra, što znači da će se imati uvid u kadar u opremu u javnim i privatnim klinikama.

“Dobio sam podatak, vezano za privatni sektor, je porazavajući. Ja u svom mandatu nisam izdao nikome dozvolu za otvaranje privatne klinike. Ali, broj koji sam dobio od privatnih ustanova – trebalo da se zapitamo ko i kako je izdavao dozvole zaotvaranje tolikog broja ustanova, ako je ustanovljeno da se mora raditi procjena…”, naveo je Vranić.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo pozvao je Tužilaštvo KS da u najkraćem mogućem roku nađe odgovorne ili za koga pretpostavlja odgovore za smrt.

“I da sud drakonski najstrožije kazni odgovorne. Mislim da je to poruka koju možemo jedinstveno poslati – da napokon ko je odgovoran za ovakav slučaj završi u zatvoru i mislim da svi to možemo tražiti i očekivati”, poručio je Forto.

Djevojčica preminula nakon komplikacija tokom operacije
Podsjetimo, Džena Gadžun (2,5) preminula je nakon komplikacija tokom operativnog zahvata očnog kapka u privatnoj poliklinici Bejtović u Sarajevu.

Ova vijest potresla je bh. javnost, a zbog cjelokupnog slučaja zatražena je i obdukcija, koja je završena.

Slučaj je preuzelo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba već su ispitani brojni svjedoci.

“Istraga je u toku, a više detalja ćemo objaviti uskoro”, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Tužilaštva KS. prneosi “Radiosarajevo“.

Source: Bih