WizzAir obustavlja više od 40 linija za zemlje regije

BUDIMPEŠTA – Niskotarifni prevoznik WizzAir u procesu je privremenog obustavljanja više od četrdeset linija iz svoje mreže izvan bivše Jugoslavije, uz odgađanje dijela planiranih novih odredišta.

Wizz Air

FOTO: Wizz Air

To dolazi kao rezultat slabljenja potražnje na pozadini porasta slučajeva Covid-19 širom kontinenta, straha od novog soja virusa Omicron, kao i ponovnog uvođenja ograničenja putovanja i zahtjeva za testiranjem.

Zimske operacije će uticati na sva tržišta koja opslužuje u bivšoj Jugoslaviji, uključujući Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Sloveniju, prenosi Ex-Yu Aviation.

Predsjednik Wizz Aira, Robert Carey, rekao je da putnici duže čekaju da rezervišu karte, što otežava avio kompaniji da procijen kratkoročnu potražnju. Carey je istakao da je ovaj trend bio prisutan tokom cijele pandemije i da se sada pojačava novom varijantom Omicron.

Putnici procjenjuju hoće li moći putovati zbog novih zatvaranja granica. Kupci bukiraju sve bliže i bliže. Svake sedmice se čini kao da su jedan dan bliže odlasku“, rekao je Carey.

Međutim, Wizz Air je optimističan i namjerava sljedeće ljeto povećati potražnju.

Operativne rute tokom cijele zimske sezone iz najveće baze u bivšoj Jugoslaviji, Skoplja, su Šarloa, Kopenhagen, Bazel, Beauvais, Berlin, Keln, Dortmund, Han, Fridrihšafen, Hamburg, Baden Baden, Memingen, Eindhoven, Sandefjord, Geteborg, Malmo i London Luton, međutim, mnoge će se održavati uz skraćeni raspored.

Na sve ostale rute uticale su djelomične ili potpune obustave. Iz Ohrida će tijekom cijele zimske sezone, koja traje do 26. marta iduće godine, raditi samo Basel.

Wizz Air će iz svoje baze u Tuzli bez prekida letjeti za Bazel, Berlin, Keln, Dortmund, Hahn, Memmingen, Malmo i Skavsta, dok rute koje su operativne tokom zimskih mjeseci iz Sarajeva uključuju Kopenhagen, Bazel, Dortmund, Memingen, Eindhoven, Basel i Abu Dhabi.

Iz Beograda će avioprevoznik nastaviti obavljati usluge za Bazel, Dortmund, Baden Baden, Memmingen, Eindhoven, Malmo, Skavsta, Abu Dhabi i London Luton tokom cijele zime, iako neke s manje frekvencija nego što je prvobitno planirano, dok iz Niša letovi za Bazel , Dortmund i Memmingen nastavljaju raditi prema prvobitnom rasporedu.

WizzAir će cijelu zimu povezivati Podgoricu samo s Dortmundom, pri čemu su pogođene sve ostale rute iz glavnog grada Crne Gore.

S druge strane, iz Prištine će se usluge za Beč, Bazel, Dortmund, Memmingen i London Luton odvijati normalno, dok će Baden Baden, Milan i Rim biti pod utjicajem privremenih suspenzija.

Konačno, Wizz će krenuti s pokretanjem svoje nove usluge od Londona Lutona do Ljubljane 13. decembra sa smanjenim rasporedom, dok će Charleroi biti zadržan samo do 7. januara, nakon čega će biti suspendiran do početka ljetne sezone 2022.    Ex-Yu Aviation

Чланак WizzAir obustavlja više od 40 linija za zemlje regije се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Source: Posao