Saša Magazinović: Ovo danas je ogolilo stvari do kraja

“Ova sjednica je ogolila stvari do kraja”, stava je Magazinović.

“Na njoj su SNSD i HDZ glasali za poništenje Inzkove odluke (kojom se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločina). Pa opet nek’ pojedini stranci pitaju ‘koliko ste spremni dati Čoviću’”, napisao je on na Twitteru.

Podsjetimo da su danas za ovaj prijedlog Kluba srpskog naroda (poništenje Inzkove odluke o zabrani negiranja genocida), glasali SNSD, SDS i HDZ.

Protiv su bile sve druge političke opcije, nije bilo entitetske većine pa zaključak nije usvojen.

Također, na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda, raspravljalo se o Informaciji Kolegijuma ovog doma o razlozima blokade rada najvišeg zakonodavnog organa države BiH, s posebnim akcentom na pojašnjenje pravnog osnova blokiranja rada ovog državnog organa vlasti.

Nakon rasprave, usvojen je zaključak kojim se poziva na hitno usaglašavanje izbornih modela na osnovu potpisanog Političkog sporazuma o prinicipima izmjena i dopunama Izbornog zakona BiH od 17. juna 2020.godine, kako bi se obezbijedilo “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, te uklonili svi oblici utvrđenih nejednakosti i diskriminacija, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH broj U-23/14 i presudama Evropskog suda za ljudska prava koje još čekaju svoje izvršenje”.

Dom naroda pozvao je i sve političke aktere na stalni dijalog kako bi hitno ostvarili preduslove za redovno i nesmetano funkcionisanje, te ispunjavanje obaveza kako iz nadležnosti Vijeća ministara BiH tako i iz nadležnosti ovog parlamenta. prenosi “Radiosarajevo“.

Source: Bih