Đozić uputio pismo parlamentarcima i ministrima: “Zašto ne dolazite na posao?”

Podsjetio je da ih je zvao na telefon, te da su se rijetki javili.

“Kao što ste iz medija informisani, (prek)jučer sam vas zvao telefonom, zato što vas nismo zatekli na poslu. Bio je radni dan. Malo se ko javio i pitam se jesmo li mi građani, od kojih su i neki od vas dobili glas, dostojni da pričamo sa vama i pitamo zašto niste na poslu, ali i da čujete naše primjedbe i zahtjeve. Tek nakon dolaska pred Parlament BiH, shvatili smo zašto nije bilo odgovora na email. Zato što predstavnici građana na nivou države ne dolaze na posao“, rekao je Đozić. prenosi “N1“.

Istaknuo je da im je Adil Osmanović, poslanik u Parlamentu BiH obećao da će podnijeti inicijativu za stalno zasjedanje Parlament

“Zvuči nevjerovatno, a tako vas bogato nagrađujemo za nerad sa platama i dodatcima na platu koje štitite Ustavom od smanjenja. Tu su i otpremnine onima koji, ko biva, idu u penziju (svi dobro znamo da nismo te sreće da zaiste i odu) i to štitite vitalnim nacionalnim interesom. Da li je to vitalni nacionalni interes ili je zaštita naroda i države kad je u pitanju npr. slučaj Buško jezero? Da ne skrećem sa teme, juče mi je g. Osmanović obećao da će podnijeti inicijativu za stalno zasjedanje Parlamenta, što je i bio naš zahtjev. Za to ima od građana punu podršku”, rekao je Đozić.

Naglasio je da njihov budući (vanredni i stalni) saziv bi trebao imati preciziran rok, zacrtan cilj i na kraju rezultat.

“U našim zahtjevima, koje smo vam namjeravali uručiti (da ste bili na radnom mjestu), najvažniji prioritet je ispuniti ‘14 uslova’ za početak pregovora za ulazak u EU. Neki od njih su lakši, neki su teži, jedni tehnički, drugi politički, ali svi su za reforme koje će napraviti da nam bude bolje. Nije bitan redosljed dnevnog reda izglasavanja odluka o ispunjavanju prioriteta, bitno je da radite u rokovima koje sami sebi odredite. Za to trebate donijeti posebnu Odluku i javno je objaviti. To će biti prepoznato od EU i znaće da vi poduzimate sve što je do vas. Biće i jasno ko opstruira u Domu naroda i ko od Bosne i Hercegovine pokušava napraviti rusku guberniju u srcu Europe”, istaknuo je Đozić.

Pozvao je parlamentarce iz entiteta Republika Srpska da se priključe radu institucija i da se više ne kriju iza Dodika jer će svako posebno odgovarati za nerad i neopravdano odsustvovanje s posla.

“Ko gleda interes naroda, jasan mu je smjer djelovanja. Interes građana je na prvom mjestu kao što i ulazak BiH u EU, mora biti interes svih. Pozivam vas da unaprijedite mehanizme za učešće građana izmjenama Poslovnika o radu u skladu s principima participativne demokracije, a za početak omogućite da predlagači mogu biti i građani s određenim brojem potpisa. Omogućite direktan prijenos preko javnog servisa BHT (jer je to njihov posao, a ne online Live koji niko ne gleda) svih sjednica Parlamenta i Vijeća ministara (+ da objavljuju materijal za sjednice unaprijed i stenograme naknadno). Posebno uredite pravila za obraćanje skupina građana u Predstavničkom domu. To je jako bitno radi transparentnosti vašeg rada, ali i novih ideja”, zaključio je u otvorenom pismu parlamentarcima i ministrima Suad Đozić iz organizacije Restart BH.

Podsjetimo, grupa građana okupljena oko neformalne grupe ‘Restart’, a koji su ranije održavali proteste ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu, te ispred ambasade SAD-a, u ponedjeljak su održali protest bh. institucija, na Trgu Bosne i Hercegovine.

Source: Bih