AKADEMIK MIRKO PEJANOVIĆ UPOZORAVA: “Može doći do opšteg haosa, konflikta koji bi ugrozio sigurnost cijelog regiona i mir u Evropi”

U četvrtak, 23. novembra, između današnje 26. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma i Dana državnosti države Bosne i Hercegovine (BiH), u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH), bit će održana promocija knjige Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću akademika Mirka Pejanovića, čiji je izdavač IKD University Press, Sarajevo.

Pejanović je komentirao najave destrukcije institucija države BiH.

“Najava SNSD-a i njegovog lidera Milorada Dodika da će se ukinuti nadležnosti državnih institucija jeste samo pokazatelj da parlamentarna većina ne funkcioniše i da može doći do samovoljnih projekata i akcija, čak i onih koji idu na destrukciju institucija. Najavljeno ukidanje institucija države BiH znači istovremeno ukidanje same države, put ka secesiji Republike Srpske iz BiH. Ovaj projekat se mora zaustaviti snagom međunarodne zajednice, Evropske unije, snagom demokratskih, patriotskih i multietničkih snaga u Bosni i Hercegovini. U protivnom, ako ne dođe do zaustavljanja najavljene destrukcije institucija države Bosne i Hercegovine, nastupit će novi momenti u krizi u Bosni i Hercegovini koja je jedna od najvećih u postodyatnskom periodu. Može doći do opšteg haosa, naraslog konflikta koji bi ugrozio sigurnost cijelog regiona i mir u Evropi”, kazao je Pejanović za Radiosarajevo.ba.

Source: Bih