Stevandić: “Nikad rat i nikad sukobi, a uvijek sporazum

– Pripadnici srpskog naroda i institucije RS s liderima političkih partija vlasti i opozicije vrlo odmjereno i na pravi način govore o potrebi očuvanja Dejtonskog sporazuma jer smo mi tim sporazumom dali svoj doprinos da prestane rat, da živimo u zajedničkoj zemlji i da svi u njoj budemo ravnopravni – rekao je Stevandić povodom 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Drugo ime za Dejton
On je istakao da bi drugo ime za Dejton trebalo da bude ravnopravnost, navodeći da je činjenica da je ta ravnopravnost doživjela velike napade i skrnavljenja.

– Došlo je do velikih napada i skrnavljenja ravnopravnosti i prava srpskog naroda, te institucionalnih i političkih prava RS i to je jedino što ometa i krši Dejtonski sporazum – napomenuo je Stevandić.

On je istakao da se nikada ne smije zaboraviti koliko je rat strašan.

Parafiran sporazum
– Ne smijemo zaboraviti koliko je bolno za svaku majku, oca, komšiju ili prijatelja gubitak najmilijih i to treba da bude temelj i budućih percepcija u vezi sa Dejtonom – nikad rat i nikad sukobi, a uvijek sporazum. Svaki sporazum je bolji od svakog nesporazuma – poručuje Stevandić.

Sutra se navršava 26 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Tim dokumentom, poznatijim kao Dejtonski mirovni sporazum, stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, RS i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa. prenosi Avaz

Source: Bih