Verlab: Stotine puta upozoravali smo da zdravstvene ustanove rade neverifikovano

Uz nadu da se ovaj kobni slučaj neće završiti kako jeste kazali su :

“Najoštrije osuđujemo sve one koji se u zdravstvu ne pridržavaju definisanih pravila, zakona i Hipokratove zakletve u pristupu pacijentima.” , naveli su iz Verlaba na FB stranici.

Povećan rizik nastanka neželjenih posljedica
Upozoravaju da je “oblast medicinskih uređaja jedna od najuređenijih oblasti, ne samo državnim i entitetskim zakonskim propisima nego i međunarodnim normama i standardima, a uključuje procese od proizvodnje medicinskih uređaja, stavljanja na tržište, te u konačnici nadzora nad korištenjem medicinskih uređaja u zdravstvenim ustanovama. U zdravstvenim ustanovama medicinski uređaji koriste se u različitim okruženjima i uslovima što usljed nedostatka adekvatnog nadzora dovodi do povećanja rizika nastanka neželjenih slučajeva.”

“Zakonska verifikacija je, kao i samo korištenje medicinskih uređaja u skladu s njihovom namjenom, zakonska, profesionalna i moralna odgovornost svakog korisnika.Kako bi se negativne posljedice korištenja neprovjerenih i neusklađenih medicinskih uređaja u zdravstvenim ustanovama minimizirale, neophodno je da sve institucije djeluju u okviru svoje nadležnosti i na taj način ispune minimalne preduslove za ostvarivanje osnovnog prava svakog građanina, a to je pravo na adekvatnu, sigurnu i provjerenu zdravstvenu zaštitu.”, kazali su iz Verlaba.

Verlab nikad nije dobio povratnu informaciju da je inspekcija uradila svoj posao
Prethodnih godina, više stotina puta su upozorili sve zdravstvene ustanove na obavezu zakonske verifikacije. Također upozoravali su i nadležne inspekcijske organe na zdravstvene ustanove i pojedince koji ne poštuju zakonske odredbe, te svjesno odobravaju rukovanje sa zakonski neispravnom opremom i samim time indirektno ugrožavaju zdravlje pacijenata. Međutim, do danas nisu upoznati sa činjenicom da je izvršen inspekcijski nadzor u svim zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, ni stomatolaška ordinacija Bejtović sa iznajmljenom anesteziološkom Rožajac niti oftalmološka Halimić na drugoj lokaciji nisu imali verifikovane medicinske uređaje, potvrđeno je za N1 iz Verlaba.

Source: Bih