U KS pet osoba preminulo, 101 novozaraženo koronavirusom

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđen je 101 novi slučaj zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testiran 761 uzorak. U istom periodu, od Covid-19 infekcije su se oporavile 132 osobe.

Pet pacijenata je preminulo od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 150 pacijenata, od kojih je 147 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na respiratoru je šest osoba
Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 21,33 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 79 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 71. Na respiratoru je šest osoba, a 12 pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju. Kiseoničku potporu koristi 13 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.584 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.578 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 65.435 osoba zaraženih koronavirusom, te 62.327 izliječenih.

– U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 142, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 236 – podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

Poziv na vakcinaciju
U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 316 pacijenata, od kojih je pet transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 687 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 508 poziva, a obavljena su i 194 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Ovog vikenda omogućena je imunizacija naših građana u dva tržna centra, i to u Sarajevo City Center-u i Bingo City Center-u.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 412 doza vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, piše Avaz.

Source: Bih