Mlada pjesnikinja iz Srbije: Pitala sam tatu ko je Ratko Mladić

Pitajte omladinu ko je Ratko Mladić. Vjerovatno nećete dobiti odgovor koji očekujete.

– Nemoj da ispadne da ne znaš ko je Ratko Mladić – rekla je Antonela Riha mladoj pjesnikinji Radmili Petrović, pred gostovanje na tribini “Stvaran svijet oko mene: Sloboda govora ili kultura ćutanja”, a u kontekstu privođenja Aide Ćorović, piše Nova.rs.

– I, kako ja uvijek uradim, prvo istražim na internetu, a onda pitam svoje roditelje šta misle o tome. Ja sam pitala:

– Tata, pa ko je Ratko Mladić?.

A on mi je rekao:

– Pa kako ko je Ratko Mladić? On je naš vojskovođa, on je branio našu zemlju.

A ja rekoh:

– A to što je osuđeni ratni zločinac pred Hagom?

Moj otac je rekao:

– Pa sve su tamo njih otjerali jer oni hoće da nas unište. Zar ti ne vidiš? Svi su protiv nas.

Rekoh:

– Pa gdje? Kaže on:’Pa na televiziji.…

– Hoću da kažem da narod ne zna šta je istina. Moj otac je bio u ratu i on je uvijek nama pričao kako je hranio muslimane i pomagao im, prosto, ljudi iz mog sela su morali u tom ratu da učestvuju. Ali, narod zna samo ono što mu se servira, vlast neće da preuzme odgovornost – rekla je Radmila Petrović.

Ona smatra da sva ta mržnja koja je servirana, iako ona i njena generacija nisu doprinijeli, jer nisu bili živi tada, sve je to nekako na njihovim plećima.

– Ja to osjećam. Ja ne znam gotovo ništa, ne znam detalje o ratovima devedesetih. Osjećam veliku tenziju i zato biram da se dodatno ne informišem oko toga. Ali hoću da kažem da su nam roditelji, htjeli – ne htjeli, prenijeli tu mržnju, da se ona u nama internalizovala i da je osjećamo kao samomržnju – objasnila je Radmila.

Source: region