Iz Civilne zaštite upozoravaju: Čekaju nas nove padavine, ovo su savjeti kako da se ponašate

Veliko nevrijeme i poplave pogodile su prethodnih dana opštine u sarajevsko-romanijskoj regiji, a štetu je pretrpjelo oko 400 domaćinstava.

– Pred nama je posao na uređenju obaloutvrde na rijeci Željeznici, uzvodno i nizvodno od mosta u Vojkovićima i saniranju štete u Trnovu. Dopremaju se pumpe za izvlačenje vode iz objekata i isušivači i uklanjaju se nanosi koje su bujice unijele u porodične objekte. Problem će biti uspostaviti vodosnabdijevanje na dijelu gdje je više od 150 domaćinstava ostalo bez vode, zato što se dio vodovoda nalazi u kanjonu Željeznice – precizirao je v.d. direktora Republičke uprave CZ, Milan Novitović.

On je apelovao na građane i na institucije da ozbiljno shvate upozorenja o mogućnosti povećanog obima padavina na prostoru Srpske u narednim danima.

Potrebno je, ističe Novitović, da se lokalne zajednice i komunalna preduzeća ozbiljno uključe i da shvate da se u pojedinim dijelovima opština može i preventivno djelovati čišćenjem vodotoka rijeka i rječica.

Istovremeno, građani bi trebalo da zaštite stvari u svom domaćinstvu.

– Svi znaju koji su im dijelovi kuće i pomoćnih objekata ugroženi u slučaju poplava. Potrebno je iz podruma isprazniti vrednije predmete. Svjesni smo da se u podrumima nalaze kotlarnice koje bivaju potopljene u ovakvim situacijama, ali ljudi mogu iznijeti bar zamrzivač – savjetuje Novitović.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS upozoravaju da poplave sa sobom nose i mogućnost od širenja zaraznih bolesti, zbog čega je potrebno voditi računa o ispravnosti vode, te očistiti zidove i podove poplavljenih objekata. Prvo ih treba oprati toplom vodom i deterdžentom, a potom dezinfikovati.

Svu hranu koja je došla u direktan kontakt sa poplavnom vodom treba baciti. Odjeću, posteljine i igračke treba oprati na 60 stepeni.

– Tapacirani namještaj, tepisi, jorgani i slično se vrlo teško mogu propisno dezinfikovati, predmeti od iverice se teško mogu spasiti, te je najbolje da se bace – pojasnili su iz Instituta.

Iz Hidrometeorološkog zavoda RS precizirali su da se, nakon zatišja, padavine ponovo očekuju 12. i 13. novembra.

Source: Bih