Kako su “nestale” ubice Šehovića i Vujinovića: SIPA na Palama pronašla dva kalašnjikova, ali gdje su “sigurni telefoni”

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nisu prije tri dana tokom pretresa pronašli na adresi osumnjičenog Aleksandra Macana, koji se dovodi u vezu s likvidacijom sarajevskih policajaca Adisom Šehovićem i Davorom Vujinovićem. Macan je nakon tri godine istrage postao prvoosumnjičeni za brutalno ubistvo koje je potreslo 2018.godine Sarajevo i kompletnu BiH.

Član paljanske automafije
Međutim, akcija je noć prije provaljena, kada su se u cijeli posao umiješali pojedini eksperti iz SIPA-e i OSA -e, od kojih se krilo da su na tragu Macanu.

Ovaj član paljanske automafje, međutim, kako je “Avaz” jučer i objavio već skoro tri godine nije u BiH. Pale, gdje ima mjesto prebivališta napustio je odmah u novembru 2018.godine, nekoliko dana nakon što su Šehović i Vujinović likvidirani.

Najavljivan je spektakl, hapšenja, na kraju je sve spalo na pronađeno oružje.

Istina, prema informacijama “Avaza”, SIPA je na Macanovoj vikendici pronašla i dva kalašnjikova. Podsjećamo, utvrđeno je da su sarajevski policajci ubijeni iz kalašnjikova. Međutim, puška nikada nije nađena, osim jedne čahure na licu mjesta.

Za sada, prije vještačenja, ostaje nepoznanica da li je jedna od pronađenih pušaka korištena u ovom zločinu. To bi se moglo znati tek u narednim danima ili mjesecima. Izvori bliski istrazi tvrde je to teško očekivati i da je oružje sigurno davno uništeno. No, treba sve sačekati.

Ugrozili živote svojih kolega
Međutim, SIPA nije pronašla nijedan ostali čvrst dokaz. Nisu pronađeni ni nakon pretresa šest lokacija i skoro sedam sati rada, ni “sigurni telefoni” koji su ubice navodno koristile kobnog dana, a otkriveni su tek prije pola godin putem probijene aplikacije “Sky”.

Nisu, jer je akcija provalila krtica iz SIPA-e i ugrozila živote svojih kolega. Kada je u pitanju Marijana Savčić Macan, supruga Aleksandra, ona i još dvije osobe, nakon informativnog razgovora u SIPA-i pušteni su na slobodu još jučer.

Ono što je Tužilaštvo KS i MUP KS, uz pomoć profesionalaca u SIPA-u sklapao godinama, uništeno je preko noći.

Koliko je ova akcija bila ozbiljna govori i podatak da su pripadnici MUP KS držali sve u tajnosti.

Source: CRNA HRONIKA