Sladić najavio kada bi padavine trebale prestati

Prema njegovim izračunima, za sada se trend nešto intenzivnijih padavina na jugu i jugoistoku naše zemlje nastavlja, a očekivana količina kiše do kraja dana biće oko 50 litara po kvadratnom metru.

“Idući sjevernije, te padavine su znatno slabije”, navodi Sladić, dodajući da je razlog ovakvom vremenskom tipu izrazito jako jugozapadno visinsko strujanje odnosno, pojačan dotok vlažnog i nestabilnog zraka.

Ta pojava se se preko Mediterana probija u naša područja, uzrokujući izrazito nestabilne vremenske prilike koje se očituju pojavom grmljavinskih pljuskova, naročito na jugu i jugozapadu zemlje.

“Vidimo da je i u centralnim predjelima bilo neuobičajeno, kada je u pitanju grmljavina. Sinoć je na području Sarajeva i sijevalo i grmjelo kao rijetko kada u novembru”, kazao je on, objasnivši da je razlog tome takozvana stacionarna fronta.

“Naše numeričke analize pokazuju da slijedi prestanak padavina, ali krajem subote. Dakle, i dalje će biti povremeno intenzivnijih padavina na području juga i jugoistoka Hercegovine, pogotovo sutra može još koji put i zagrmjeti, ali će se onda ta linija padavina početi premještati preko južne polovine zemlje, dalje na zapad i sjeverozapad”, prognozira Sladić.

Kako je kazao, stanovnici Krajine nemaju razloga za zabrinutost jer kod njih stiže tek slabija kiša.
Radiosarajevoudikamo benignija kiša, odnosno, ona koja ne bi trebalo da uzrokuje veće probleme”, smatra on,piše

Prestanak padavina trebalo bi da uslijedi u noći sa subote na nedjelju.

Source: Bih