Izetbegović nakon sastanka s Palmerom: U Beograd, vjerovatno, neću ići

Nakon sastanka s direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i specijalnim predstavnikom SAD-a za izbornu reformu Matthewom Palmerom, Izetbegović je rekao da mu se iz Palmerovih prethodnih izjava činilo da će rješenje ići na štetu probosanskog bloka.

“Mislim da sam uspio da im dokažem da neće biti linije manjeg potpora već da će otpor biti tvrđi te da će morati biti pronađeno kompromisno rješenje”, naveo je Izetbegović.

Dodao je da mu je Palmer pojasnio ideju brisanja etničkih prefiksa u Domu naroda PSBiH što smatra zanimljivim, ali SDA još nema stav o tome.

Izetbegović je naveo da su prijedlozi za Predsjedništvo BiH na liniji onoga iz Aprilskog paketa.

Istakao je da je SDA blizu dogovora sa SDP-om, te da misli da su i Demokratska fronta i Socijaldemokrati BiH spremni za dogovor.

Izetbegović smatra da Milorad Dodik ima sve manje podrške za svoje ponašanje i među Srbima koji su umorni od njegovih nacionalnih tema pred svake izbore.

Naglasio je da vjerovatno neće ići u Beograd ali da je spreman da se sastane s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, iako još ne zna kad i gdje. prneosi “Radiosarajevo“.


Izvorni članak: Izetbegović nakon sastanka s Palmerom: U Beograd, vjerovatno, neću ići