U Srerbeniku održan 13. Sajam pčelarstva i zdrave hrane

U organizaciji Pčelarskog udruženja „Roj“ u Srebreniku je održan 13. Sajam pčelarstva i zdrave hrane na kojem je svoje proizvode izložilo 50 proizvođača iz cijele Bosne i Hercegovine. Osim meda i pčelinjih proizvoda i oprema, građani Srebrenika po povoljnim cijenama mogli su kupiti ili degustirati i druge zdrave domaće proizvode, a upriličeno je i stručno predavanje za pčelare. Sajam je svečano otvorio gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović.

“Ovaj sajam je jedan kvalitetan način da se sistemski afirmira pčelarstvo kao jedna veoma bitna djelatnost, ne samo zbog prozvodnje meda, nego i zbog činjenice  da je značaj pčela u oprašivanju neprocjenjiv za opstanak cijelog čovječanstva. Pčele su nam najbolji primjer kako trebamo biti organizirani i produktivni.

Sve institucije vlasti moraju olakšati rad pčelarima kroz sisteme subvencioniranja i podrške i nadam se da će u narednim godinama ovaj sajam biti sve masovniji i da će pčelarstvo u Srebreniku biti na jednom znatno višem nivou.

Pčelarstvo je veom bitna poljoprivredna grana, ne samo zbog prozvodnje meda, nego i zbog činjenice  da je značaj pčela u oprašivanju svih drugih kultura neprocjenjiv”, istakao je gradonačelnik Omerović.

Svečano otvaranje sajma pčelarstva i zdrave hrane svojim nastupima i koreografijom uljepšali su srebrenički mališani.

Nakon što je posjetio Sajama pčelarstva i zdrave hrane, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, zajedno sa delegacijom gradske uprave, posjetio je i proizvodne pogone srebreničke firme Corn flips Majevica koja je jedini domaći proizvođač čipsa u BIH i jedan od najznačajnijih otkupljivača krompira na ovom području.

Objava U Srerbeniku održan 13. Sajam pčelarstva i zdrave hrane pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.
Izvorni članak: U Srerbeniku održan 13. Sajam pčelarstva i zdrave hrane