Vehbija Hodžić na 74. Svjetskom kupu harmonike održanom u Minhenu u glavnoj seniorskoj kategoriji zauzeo 5. mjesto

Prvo pojavljivanje na svjetskoj sceni i jako značajan rezultat za moju profesoricu Danijela Gazdic-Kljajic i mene.Zaista, jedan veliki rezultat i podstrijek za dalje napredovanje, a ujedno i dokaz da sve što smo do sada napravili zajedno nije greška, te da sve ide u pravom smjeru,kaze Vehbija.

Vehbija Hodžić je rođen 11.05.2000. godine u Tuzli, Bosna i Hercegovina. Trenutno je student druge godine Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, odsjek za harmoniku, u klasi mr Danijele Gazdić. Svoje muzičko obrazovanje započeo je u Osnovnoj muzičkoj školi u Srebreniku, gdje je završio četiri razreda na odsjeku za harmoniku, u klasi prof. Vildić Emira, nakon čega svoje školovanje i posljednje dvije godine osnovnog muzičkog obrazovanja na odsjeku za harmoniku završava u Osnovnoj muzičkoj školi “Safvet-beg Bašagič” u Gradačcu, također u klasi Vildić Emira.

U toku svog osnovnog muzičkog obrazovanja, nastupao je na mnogim prestižnim kako domaćim tako i internacionalnim takmičenjima, gdje je ostvario zapažene rezultate. Svoje daljnje obrazovanje nastavlja u Srednjoj muzičkoj školi “Čestmir Mirko Dušek” u Tuzli, koju upisuje 2015. godine, pohađajući instrumentalni odsjek za harmoniku, ali i teoretski odsjek. U klasi dr. Zulić Miradeta započeo je svoje srednjoškolsko obrazovanje, a nedugo zatim, nastavio ga u klasi prof. Suljić Nedima, koji mu je bio mentor do završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Tokom ovog perioda, Vehbija Hodžić je kao solista, član kamernog ansambla, orkestra i mješovitog hora sudjelovao na mnogim koncertima i takmičenjima, kako u zemlji tako i u  inostranstvu, osvojivši mnoštvo nagrada i priznanja. U sklopu svih školskih aktivnosti, osvojenih nagrada i takmičenja, imao je preko 200 javnih nastupa.

Želi se obrazovati se, postati akademski građanin sa titulom magistra ili doktora, te na taj način, uz pomoć znanja koje se itekako može steći u BiH, podržavati i podsticati mlade da uče i rade na sebi kolikp god je to moguće. Na taj način ću  samog sebe, kao i svoj grad i čitav kanton, uključujući i obrazovne institucije zajedno sa cijenjenim profesorima podignuti na veći nivo nego do sada!


Izvorni članak: Vehbija Hodžić na 74. Svjetskom kupu harmonike održanom u Minhenu u glavnoj seniorskoj kategoriji zauzeo 5. mjesto