Christian Schmidt o Dodikovim najavama: “Ovo je ozbiljan napad na integritet države Bosne i Hercegovine”

Visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit (Christian Schmidt) komentirao je trenutnu političku situaciju u našoj zemlji s posebnim osvrtom na najave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će RS povući saglasnosti za formiranje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i da će zabraniti rad Obavještajno sigurnosne agencije BiH u tom entitetu.

Ovo je ozbiljan napada na integritet države Bosne i Hercegovine onakve kako je uređena, dogovorena i postoji na osnovu Dejtonskog mirovnosg sporazuma. Bit ću potpuno jasan: Pravo RS-a kao entiteta unutar Bosne i Hercegovine da ostvaruje svoja prava niko ne osporava. Dakle, argumentacija kako je, da bi se zaštitila prava Republike Srpske, neophodno prekršiti ustavna prava države, apsolutno je pogrešna – naglasio je Šmit.

Visoki predstavnik pozvao je na dijalog domaće političare.

Ako postoje problemi ili sporna pitanja neophodno je razgovarati o njima. Koje nadležan za koju rijeku ili jezero, razgovarajmo o tome. Nemojmo to koristiti za razaranje funkcionalne države – dodao je Šmit u izjavi za “Aljazeeru“.


Izvorni članak: Christian Schmidt o Dodikovim najavama: “Ovo je ozbiljan napad na integritet države Bosne i Hercegovine”