Slovenija donira skoro 580 hiljada doza AstraZenecine vakcine Covaxu

Riječ je o 578.336 doza koje su naručene putem zajedničkog sistema opskrbe vakcinama protiv Covida-19 u okviru Evropske unije, a još nisu isporučene Sloveniji.

Covax je međunarodna inicijativa za pravednu raspodjelu vakcina koja omogućuje da više doza dobiju siromašnije zemlje u svijetu kojima su vakcine manje dostupne.

“Dok članice EU-a učinkovito nastavljaju s vakcinacijom svog stanovništva, stopa vakcinisanih u zemljama u razvoju ostaje zanemariva”, navela je slovenska vlada povodom odluke o donaciji, prenosi Hina.

Zbog tragičnog slučaja 20-godišnje djevojke koja je nedavno umrla nakon imunizacije vakcinom proizvođača Johnson&Johnson, Slovenija je odlučila da se osim u izuzetnim slučajevima i na vlastitu želju stanovništvo ubuduće vakciniše samo mRNA vakcinima, odnosno od proizvođača Pfizer-BioNTech i Moderne. prneosi “Klix“.

“Potrebe i interes za imunizacijom s vakcinom AstraZenece na globalnom su nivou još uvijek relativno visoke”, navela je u obrazloženju donacije vlada premijera Janeza Janše.


Izvorni članak: Slovenija donira skoro 580 hiljada doza AstraZenecine vakcine Covaxu