Predsjednici skupštinskih tijela dobiće 60.000 KM i kad nema sjednice

BANJALUKA – Poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji su predsjednici skupštinskih radnih tijela, pozamašne plate i naknade biće uvećane za dodatnih deset odsto i to bez obzira na to da li je to radno tijelo taj mjesec održalo ijednu sjednicu.

skupštinskih radnih tijela

Foto: Glas Srpske

Plata profesionalnih poslanika, odnosno onih koji su zaposleni u Narodnoj skupštini u punom kapacitetu iznosi oko 2.580 KM, bez minulog rada, dok ukoliko je taj poslanik i predsjednik određenog radnog tijela na platu dobija još 255 maraka. 

Naknada koju primaju poslanici koji nisu zaposleni u NSRS iznosi 70 odsto osnovne plate profesionalnih poslanika, odnosno oko 1.800 KM, a ako obavljaju dodatne poslove naknada im se uvećava za iste iznose kao profesionalnim poslanicima.

„Predsjednici radnih tijela primaju uvećanje od deset odsto na mjesečnom nivou, bez obzira na broj zakazanih i održanih sjednica radnih tijela“, potvrdili su za CAPITAL u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS)

Na pitanje novinara portala CAPITAL da li postoji zakonska obaveza o broju sjednica koje poslanici u toku jedne godine moraju održati u NS RS su odgovorili da ne postoji obaveza ni ograničenje u vezi sa brojem održanih sjednica radnih tijela. 

Ovo u prevodu znači da je predsjednicima radnih tijela mjesečna naknada od deset odsto zagarantovana iako ne održe nijednu sjednicu. 

„Radna tijela razmatraju pitanja iz svoje nadležnosti propisane Poslovnikom Narodone skupštine i zasjedaju shodno propisanim nadležnostim i na osnovu dnevnog reda sjednica Skupštine“, pojasnili su u NS RS.

Ukoliko uzmemo u obzir da Narodna skupština Republike Srpske ima čak 27 radnih tijela, a samim tim i 27 predsjednika očito je da će oko 5.000 maraka mjesečno građani Republike Srpske izdvojiti samo na uvećanja njihovih plata ili naknada što na godišnjem nivou iznosi oko 60.000 KM. 

Prema Budžetu Republike Srpske za ovu godinu NS RS raspolaže sa oko deset miliona maraka od čega se na rashode za bruto svih zaposlenih među kojima su i profesionalni poslanici odnosi 6,7 miliona maraka. 

Za rashode smještaja skupštinskih poslanika planirano je oko 250.000 KM, a mimo svega ovog za grantove poslaničkim klubovima je planirano čak pola miliona maraka. 

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao ako je poslanik šef kluba poslanika plata mu se uvećava za 383 KM, a ako je zamjenik šefa kluba poslanika uvećava se za 128 KM.

CAPITAL je takođe objavio, a kako je i rečeno u Centru civilnih inicijativa (CCI) uz minuli rad, može se reći da je prosječna plata profesionalnog poslanika oko 3.000 KM.

CAPITAL: Bojana Ninković

Чланак Predsjednici skupštinskih tijela dobiće 60.000 KM i kad nema sjednice се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Predsjednici skupštinskih tijela dobiće 60.000 KM i kad nema sjednice