Na Kosovu zapaljen centar za registraciju vozila, pronađene i dvije eksplozivne naprave

Zapaljen je centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku, na svom Facebooku je napisao ministar unutrašnjih poslova u vladi Kosova Dželjal Svečla (Xhelal Svecla).

– Nepoznata lica zapalila su centar za registraciju vozila koji se nalazi u zgradi općine u Zubinom Potoku. Kosovska policija je odmah izašla na lice mjesta i uskoro ćemo imati više informacija – napisao je Svečla.
On je naveo da se to dogodilo jedan čas poslije ponoć i da ima informaciju da je i u Zvečanu izvršen pokušaj napada eksplozivnom napravom na centar za civilnu registraciju u kome se nalazi i odjeljenje za registraciju vozila.

Prema njegovim riječima, ove akcije pokazuju na potrebu za prisustvom specijalne jedinice ROSU na sjeveru Kosova.

On je pozvao građane sa sjevera da poštuju zakone, a za događaj iz Zubinog Potoka je naveo da je u pitanju “krivično djelo sa elementima terorizma”.

Kada je pitanju drugi incident u Zvečanu, riječ je o tome da su pronađene dvije eksplozivne naprave i razbijena vrata u zgradi “Intel”, gdje je smješten općinski registracioni centar. prenosi “Avaz“.

Iz policije su naveli da su o tome obaviješteni danas nešto prije 9 sati i da su na teren izašle i istražne i forenzičke jedinice, te da je unutar objekta primijećena jedna neeksplodirana ručna granata, crne boje, nepoznate marke.

U kosovskoj policiji kažu da je protivdiverzioni tim izašao na lice mjesta oko 10 sati, a da su poslije obavljene kontrole objekta nađene dvije eksplozivne naprave, koje su uništene u kontrolisanim uslovima.

Navode da je o svemu obaviješten dežurni tužilac koji je okarakterisao krivična djela kao “neovlašćeno vlasništvo ili posedovanje oružja i “izazivanje opste opasnosti”.

Istraga je u toku, navodi se u saopćenju koje je potpisao portparol Kosovske policije za region Sjever Branislav Radović.


Izvorni članak: Na Kosovu zapaljen centar za registraciju vozila, pronađene i dvije eksplozivne naprave