Sindikat uprave: Plate se ne mogu umanjiti bez sindikata

DOBOJ – Primanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave u isključivoj su nadležnosti Posebnog kolektivnog ugovora čiji potpisnici su Sindikat uprave Republike Srpske i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i ne može doći do smanjenja plata bez Sindikata, dogovoreno je na današnjem sastanku premijer Srpske Radovana Viškovića sa delegacijom Sindikata uprave.

neto plata

izvor: Nezavisne novine

Dogovoreno je i da će se broj zaposlenih utvrđivati kroz novi Zakon o lokalnoj samoupravi, u čijoj izradi će učestvovati Sindikat uprave Republike Srpske.

Sastanak je organizovan na poziv Viškovića, a prisustvovali su i ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, ministar finansija Zora Vidović i pomoćnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Mira Vasić, saopšteno je iz Sindikata uprave Republike Srpske.

Tema sastanka bila je inicijativa Sindikata uprave Republike Srpske da se vrati pravo na naknadu toplog obroka i regresa, ali i najavljeno smanjenje plata i broja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, kako je to predviđeno mjerama u Programu fiskalne konsolidacije.

“Kada je u pitanju inicijativa za vraćanje toplog obroka i regresa, danas je usaglašeno da se formira radna grupa ispred Sindikata uprave Republike Srpske i predstavnika Vlade Republike Srpske koji bi do razmatranja Programa ekonomskih mjera i Budžeta za 2022. godinu trebali da izrade novo zakonsko rješenje, koje će sasvim sigurno dovesti do povećanja ličnih primanja zaposlenih u javnim službama i organima uprave”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o reformi javne uprave, koja podrazumijeva donošenje novih zakona o državnim službenicima, o lokalnoj samoupravi i o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi, koji će se zajednički pripremati i usaglašavati na relaciji Sindikat uprave Republike Srpske i Vlada Republike Srpske prije upućivanja u Narodnu skupštinu Republike Srpske na usvajanje.

O pravima zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave jedini legitimitet ima isključivo Sindikat uprave Republike Srpske kao potpisnik Posebnog kolektivnog ugovora, jer je Ustavni sud Republike Srpske utvrdio da je Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi zaključivao neustavne i nezakonite izmjene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora”, navedeno je u saopštenju. Srna

Чланак Sindikat uprave: Plate se ne mogu umanjiti bez sindikata се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Sindikat uprave: Plate se ne mogu umanjiti bez sindikata