U Americi velika ponuda poslova: Radnici ne žure da se vrate u kancelarije

VAŠINGTON – Milioni Amerikanaca koji su ostali bez posla na početku pandemije sada nailaze na veliku ponudu na tržištu rada.

foto: pixabay

Međutim, zbog širenja delta soja korona virusa, radnici ne žure da se vrate na posao, iako će novčana pomoć koju dobijaju od vlade isteći, a neki poslodavci nude i veće plate, piše Glas Amerike.

U Šarlotu, Sjevernoj Karolini, kao i u mnogim dijelovima SAD, vlasnici lokala ne mogu da nađu dovoljno radnika. Oglasi za posao su svuda po gradu, a lokalna stopa nezaposlenosti je pala sa 14 na 5 odsto.

Ekonomista Metju Mezgar izjavio je da je federalna novčana pomoć veća od plate koju su neki zarađivali prije pandemije.

I sa tom visokom kompenzacijom, ljudi nisu voljni da se vrate na posao i zarađuju manje od pomoći – kaže Mezgar.

Drugi navode da ne žele da se vrate na posao zbog bliskog kontakta koji imaju sa ljudima, u momentu kada od korona virusa u SAD dnevno umire više od 1.500 ljudi.

Meni se čini da većina izbjegava da se vrati na posao iz bezbjednosnih razloga. Neki moji nezposleni prijatelji nisu ni tražili nove poslove, vratili su se da žive sa roditeljima i planiraju da tako ostane dok se ne osjete bezbijedno – kaže Aleks Džordan Ku, koji traži posao.

Velika prepreka povratku na posao je i to što mnogi ne mogu da priušte da im neko čuva djecu, što je eskaliralo kada su zbog kovida zatvorene škole. To djelimično može biti riješeno kada se škole ponovo otvore, što nije slučaj sa vrtićima koji nemaju dovoljno osoblja.

Kako bi podstakla ljude da se vrate na posao, Bajdenova administracija najavljuje subvencije za brigu o djeci koje su predviđene zakonom o infrastrukturi i socijalnoj pomoći vrijednom 3,5 triliona dolara.

Na nedavno održanom sajmu zapošljavanja u Virdžiniji, mnogi su se raspitivali za veće plate, ali i za zdravstveno i penziono osiguranje.

Predsjednik sindikata zaposlenih na aerodromu u Šarlogu, Vilijam Volc, smatra da je radnicima potrebno povećati plate na najmanje 17 dolara na sat, sa sadašnjeg minimalca od 7,25 dolara.

Mnogi poslodavci su i povećali satnice, pa je tako minimalac u Amazonu sada 18 dolara, a bio je 15 prije pandemije korona virusa.

Ekonomisti kažu da će, osim povećanja plata, ključna biti i kreativnost poslodavaca i da će morati da modifikuju neka radna mjesta kako bi pronašli dovoljno radne snage. Tanjug

Чланак U Americi velika ponuda poslova: Radnici ne žure da se vrate u kancelarije се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: U Americi velika ponuda poslova: Radnici ne žure da se vrate u kancelarije