DF: Pozivamo HDZ da pred Schmidtom čitamo presude EU suda

“Pozivamo HDZ i Dragana Čovića, da pred međunarodnim zvaničnicima, na koje se često poziva, za istim stolom, zajedno prođemo kroz sve presude Evropskog suda za ljudska prava, te da utvrdimo da li u tim presudama uopće postoji bilo kakvo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda”, navode iz DF-a.

Kažu da su u Demokratskoj fronti “u više navrata čitali sve presude Evropskog suda za ljudska prava” i nisu naišli na to da presude pominju legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

“Upravo zato smatramo da nešto što ne postoji ne može biti osnov za djelomične izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH. Ono na što smo naišli, i to u više presuda Evropskog suda za ljudska prava jeste preporuka da se odbaci princip konstitutivnosti naroda, a na tim presudama bazira se i Mišljenje Evropske komisije”, poručuju iz DF-a.

U DF-u smatraju da HDZ i Dragan Čović ne bi trebali propustiti priliku da pred međunarodnim zvaničnicima i predstavnicima svih parlamentarnih stranka, dokažu postojanje tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Uvjereni su da će HDZ i Dragan Čović poslušati savjet visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je poručio “da je za rješavanje svih problema potrebno da političari ostanu za istim stolom, čak i kada je teško”. prneosi “Radiosarajevo“.

“Ukoliko HDZ i Dragan Čović uvaže ove riječi visokog predstavnika, bit će to dobra prilika da uz prisustvo predstavnika parlamentarnih stranaka i predstavnika međunarodne zajednice, konačno, a i zbog šire javnosti, interesa svih građana i naroda, svi zajedno utvrdimo ko govori istinu, a ko pokušava obmanuti javnost. Neka HDZ i Dragan Čović pokažu više hrabrosti u suočavanju sa istinom”, zaključili su iz Demokratske fronte.


Izvorni članak: DF: Pozivamo HDZ da pred Schmidtom čitamo presude EU suda